<>.theiaStickySidebar:after {content: ""; display: table; clear: both;}
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak

Tarihçiler Bursa’da buluştu: Sultan İbrahim ve IV. Mehmed dönemleri masaya yatırıldı

Tarihçiler Bursa’da buluştu: Sultan İbrahim ve IV. Mehmed dönemleri masaya yatırıldı
A+
A-

Osmangazi Belediyesi’nin düzenlediği Sultan İbrahim, Sultan IV. Mehmed Dönemleri ve Bursa Sempozyumu sona erdi. İki gün süren etkinlikte akademisyenler dönemin iç ve dış gelişmelerini, tarihi ve kültürel olaylarını ele aldı.

Osmangazi Belediyesi’nin 20. Osman Gazi’yi Anma ve Bursa’nın Fetih Günü Etkinlikleri kapsamında gerçekleştirdiği Sultan İbrahim, Sultan IV. Mehmed Dönemleri ve Bursa Sempozyumu tamamlandı. Panorama 1326 Bursa Fetih Müzesi’nde düzenlenen sempozyuma Bursa ve farklı şehirlerden 33 akademisyen ile tarihçi katıldı.

Sempozyumda sunulan 29 bildiride, Sultan İbrahim ve Sultan IV. Mehmed dönemlerindeki gelişmeler ve o dönemin Bursa’sı belgeler ışığında anlatıldı. İki gün boyunca 10 oturumun yapıldığı etkinlikte, her iki sultan döneminin iç ve dış siyaseti, tarihi ve kültürel olayları neden sonuç ilişkisiyle incelendi.

Prof. Dr. Cafer Çiftçi başkanlığındaki açılış oturumuyla başlayan sempozyumun ilk gününde yedi oturum gerçekleştirildi. İkinci gün ise Özgür Kolçak başkanlığındaki oturumla başladı. Bu oturumda Mahmut Halef Cevrioğlu, Avusturya elçisinin Bursa sefareti değerlendirmesini, Ömer Gezer ise Heinrich Ottendorf’un Osmanlı Maceristanı seyahatini ve seyahatnamesinin Osmanlı tarihçiliği için önemini anlattı.

Turan Açık başkanlığındaki oturumda Hatice Şahin, Cihannüma’ya göre Hüdavendigar livası yer adları ve coğrafi terimlerini, Betül İpşirli Argıt, IV. Mehmed döneminde saray görevlilerinin kitap sahipliğini, Yusuf Ziya Karaaslan ise Tarih-i Lari’nin IV. Mehmed dönemine ait bir tercüme nüshasını sundu. Sempozyumun son oturumuna Ömer Gezer başkanlık etti. Gülhane Çolak, Sultan IV. Mehmed’in Darüssaade Ağası Muslu Ağa örneğinde Darüssaade Ağalığı teşkilatını, Özgür Kolçak, devlet ricali ve mekan ilişkisi bağlamında Fazıl Ahmed Paşa ve konaklarını, Aynur Emer ise IV. Mehmed’in Hasodabaşısı El-Hac Mustafa Ağa’nın hayatı ve hayratını aktardı.

Sempozyum sonunda oturum başkanları tarafından katılımcılara sertifika verildi. Sunulan bildiriler kitaplaştırılarak bilim dünyasına kazandırılacak.