DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Az Bulutlu
18°C
Bursa
18°C
Az Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
17°C
Pazartesi Az Bulutlu
20°C
Salı Çok Bulutlu
17°C
Çarşamba Az Bulutlu
21°C

TATİL SONRASI OKULA UYUM SÜRECİ İHMAL EDİLMEMELİ

TATİL SONRASI OKULA UYUM SÜRECİ İHMAL EDİLMEMELİ

Uzun bir yaz tatilinin ardından eylül ayına girilmesi ile birlikte artık öğrencilerin ve velilerin gündeminde okulların açılması konusu yer alıyor.

Bazı öğrenciler okulu özlemle bekleyip yeni eğitim döneminde tekrar okul rutinine kolayca uyum sağlayabilirken bazıları da oldukça kaygı ve gerginlik hissedebiliyorlar.

Çocuklarda tatil sonrası okula uyum sürecine dikkat çeken Hayat Hastanesi Uzman Klinik Psikoloğu Hande Uzuner, “Özellikle kaygılı öğrencilerde, okula gitmek istememe, okul konusunda konuşmaktan kaçınma yada okulun olumlu yönlerini yok sayıp sadece olumsuz yönlerini konuşma, öfke problemleri, huzursuzluk ve uyku problemleri bu dönemde görülen zorlanmalardan bazılarıdır” dedi.

Bu dönemde öğrencilerin duygularını görmenin, önemsemenin ve nedenleri hakkında düşünmenin önemli olduğunu ifade eden Uzman Klinik Psikolog Hande Uzuner, çocukları okula hazırlamak için tavsiyelerini de şöyle sıraladı:

“Çocuğunuzla konuşun ve duygularını anlamaya çalışın. Ona, hissettikleri konusunda yalnız olmadığını anlatarak kendi öğrencilik dönemlerinizden örnekler verebilirsiniz.

Rutinlerinize geri dönün. Tatil boyunca teknoloji kullanımı, uyku ve yemek saatleri epey bozulabiliyor. Okul başlamadan önce bu zamanları düzenlemek, sürece alışmak açısından faydalı olacaktır.

Stres belirtilerine dikkat edin ve iş birliğine açık olun. Bazı çocuklar okula uyum ile ilgili daha ciddi sorunlar yaşayabiliyorlar ve evdeki süreç yönetimi yetersiz kalabiliyor. Bu durumlarda sınıf öğretmeni ya da okuldaki psikolojik danışman ile birlikte çocuğun adaptasyonu için yapılabilecekleri konuşmak sürece katkı sağlayacaktır.

Bir ebeveyn olarak kendi kaygılarınızı gözden geçirin. Bu süreçte siz ne kadar sakin olursanız çocuğunuzun kendinden emin hissetmesine o kadar yardımcı olursunuz.

Profesyonel destek alın. Okula uyum süreci ne kadar sancılı olursa olsun süreç bir süre sonra normale dönülecektir. Fakat birkaç ay geçmesine rağmen çocuk hala okula gitmek istemiyorsa sorun sadece ‘okula dönmek’ ile ilgili olmayabilir. Süreci takip edip gözlemlediğinizde fark ettiğiniz şey hiç gelişme olmaması ise profesyonel psikolojik destek almak önemli olacaktır.”