DOLAR
32,2423
EURO
34,7092
ALTIN
2.412,51
BIST
10.267,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Açık
24°C
Bursa
24°C
Açık
Salı Az Bulutlu
26°C
Çarşamba Hafif Yağmurlu
21°C
Perşembe Yağmurlu
18°C
Cuma Hafif Yağmurlu
14°C

TCMB Başkanı Erkan: TL’ye Geçiş Zamanının Geldiğine İnanıyoruz

TCMB Başkanı Erkan: TL’ye Geçiş Zamanının Geldiğine İnanıyoruz
A+
A-

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Hafize Gaye Erkan, İstanbul Sanayi Odası Meslek Komiteleri Ortak Toplantısı’na katıldı. Erkan, toplantıda yaptığı açıklamalarda enflasyonla mücadelenin en önemli unsurunun kararlılık olduğunu belirterek, “Önceliğimiz dezenflasyon, toplum ve fiyat koyucular tarafından kabul görmesi.” dedi.

Erkan, enflasyondaki yükselişten sonra politika kararlarının devreye girmesiyle birlikte beklentilerde iyileşme işaretleri belirmeye başladığını kaydetti. Fiyatlama davranışlarında da olumlu bazı gelişmeler yaşandığını belirten Erkan, “Otomobil ve beyaz eşyada ilk defa indirimler başladı. Büyükşehirlerde kira artışlarında yavaşlama sinyalleri alıyoruz, parasal aktarım sürdükçe bu belirtiler artacak.” dedi.

Kasım öncü göstergeleri aylık enflasyonda gerilemenin devam edeceğine işaret ettiğini belirten Erkan, “Döviz kurundaki istikrarın aylık enflasyona olumlu etkisi olacak.” ifadelerini kullandı.

Erkan, fiyat istikrarının sürdürülebilir büyümenin olmazsa olmazı olduğunu vurgulayarak, “Yatırım yapanlar yüksek enflasyon döneminde kısa vadeli perspektife odaklanıyor. Bu da büyüme üzerinde risk teşkil ediyor. Fiyat istikrarı sürdürülebilir büyümenin olmazsa olmazıdır.” konuştu.

Dezenflasyonun büyümeyi örseleyeceği kaygısının ifade edildiğini belirten Erkan, “İyi tasarlanmış bir politikayla büyümeye asgari etki ederek dezenflasyon mümkün.” dedi.

Para politikası adımlarının hedeflediği etkilerin belli zaman alacağının bilincinde olduklarını belirten Erkan, “Bu adımların olumlu etkilerini güçlü şekilde gözlemlemeye başladığımızı ifade etmeliyiz.” ifadelerini kullandı.

Bireysel kredi büyümesinde normalleşmenin başladığını belirten Erkan, “Adımlarımızın kredilerde yeterli finansal sıkılığı sağladığını düşünüyoruz. Ticari kredi büyümesi süreklilik gösteriyor ve dengeli yapıda.” söyledi.

TL’ye geçiş zamanı geldiğine inandıklarını belirten Erkan, “TL tasarruf araçlarına, vadeli mevduata talep arttı.” dedi.

Yakın dönemde rezervlerde gözlenen artışta Batılı fon girişlerinin de etkisi görüldüğünü belirten Erkan, “Önümüzdeki dönemde rezervlerdeki artışı kalıcı kılarak TL varlıklara olan dış talebin gelişimini ülkemiz için en iyi şekilde tesis edeceğiz.” ifadelerinde bulundu.

Geçiş döneminde enflasyonda geçici bir yükselişe şahit olunduğunu belirten Erkan, “Dezenflasyon tesisi için parasal sıkılığa önemli ölçüde yaklaştık. Sıkılaşma adımlarının kısa zamanda tamamlanacağını öngörüyoruz.” sözlerini belirtti.

Erkan, “Politika adımlarının birikimli etkilerini gözlemleyeceğimiz bir döneme girmekteyiz. Enflasyonu düşürmek için kısa vadede bazı maliyetler olabilir ama orta ve uzun vadede fayda daha fazla olacak.” diyerek sözlerine son verdi.