TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Bursa Şubesi, 11 Şubat 2024 tarihinde gerçekleşecek olan yönetim seçimlerinde İMO Bursa Çalışma Grubu olarak gerçekleştirecekleri faaliyetleri paylaşmak ve başkan adaylarını tanıtmak için basın toplantısı düzenledi.
İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Bursa Çalışma Grubu Başkan Adayı Serdar Atilla Erdem Konuşmasına başlarken;
“Birçok paydaşı bulunan inşaat sektörünün sağlıklı bir şekilde işlemesini sağlamak için sektörün omurgasının biz inşaat mühendisleri tarafından oluşturulması zaruri bir gerçekliktir. Ancak günümüzde mesleğimizdeki itibar kaybı öyle bir hal almıştır ki bırak sektörümüzün omurgası, ülke medeniyetinin teminatı olmayı, birçoğumuz geçim sıkıntısı nedeniyle evlerinin direği olamaz hale gelmiştir.” dedi.
Serdar Atilla Erdem sözlerine; “Bu hale gelinmesinde sayıları kontrolsüzce artmasına rağmen eğitim kalitesi giderek düşen üniversitelerin etkisinin yanında sermaye sahiplerinin piyasa üzerindeki kuralsızlaştırma gücü ve mesleki alanımızın halen 1938 ve 1954 yıllarından kalma kanunlarla düzenleniyor olması vardır.”diyerek devam etti. Erdem; “Mesleğimizin öneminin ve yaratacağı farkın bilincinde olan bizler, meslek odamız etrafında birleşerek mesleğimizin ve meslektaşlarımızın hak ettiği yerde olması için var gücümüzle mücadele edeceğiz. Hedeflerimizin gerçekleşmesi bu düşüncemiz sizlerin destekleriyle sonuçlanacaktır. Bu sebeple bu dönem sizlerden yetki istiyoruz.” diye belirtti.
Hedeflerimiz:
Mesleki gelişimin önündeki engelleri kaldırmak
Doğru hizmet standartlarını geliştirmek
İç denetim mekanizmalarını oluşturmak
Hak ettiğimiz ücretleri alabilmek
En önemlisi hak ettiği saygınlığı mesleğimize tekrar kazandırmak
Çözüm Önerileri:
Mesleğimizin kalitesi ve ülkemizin can ve mal güvenliği adına plansız ve programsız bir şekilde inşaat mühendisi sayısının arttırılması işinden bir an önce vazgeçilmelidir.
Deprem gerçeğiyle yaşamak zorunda olan ülkemizde yapılacak bir hatayla yüzlerce insanın can ve mal kaybına yol açabilecek bir meslek mensubunun en iyi şekilde eğitim görmesi, donanımlı bir şekilde mesleğe atılması ve yetkinliklerinin tecrübesi oranında kademeli şekilde artması gerekmektedir.
Söz konusu düzenlemelerin hayata geçmesi için meslektaşlarımızın nitelikli eğitime erişmesi adına gerekli çalışmaları gerçekleştireceğiz.
Mesleğimiz ve meslektaşlarımızın bunca sıkıntıların bir taraftan da hukuki sorumluluklar altında ezilmektedir. Yapılara karşı taşıdığımız sorumluluk müteselsil olarak vefatımızdan sonra aile bireylerimize bile nücu etmektedir. Gerçekleşen depremde yaşanan acıların gerçek sorumlularının gereken cezaları alması elbette en büyük arzumuzdur. Ancak bu kadar çok etkinin olduğu bir sistemde doğru sorumluların bulunamamasından ve bir sorumlu bulmak adına meslektaşlarımızın haksız yere zarar görmesinden elbette endişe etmekteyiz. Hukuki belirsizliklerin ortadan kaldırılması için gerekli çalışmaları sonuna kadar sürdüreceğiz.
Şantiye şefliği konusu mesleğimizin en önemli kanayan yaralarından biridir. Şantiye şefliğinin son derece riskli ve o kadar da ağır sorumlulukları olmasına rağmen ne yazık ki birçok inşaatta formaliteden öteye geçememektedir. Mesleğimiz ve yapı kalitesi açısından çok büyük öneme sahip olan şantiye şefliği konusundaki mücadelemiz devam edecek olup her şantiye bir şef demeye devam edeceğiz.
Bir diğer kanayan yaramız ise yapı denetim sisteminin geçen 24 yıla rağmen bir türlü işler ve uygulama haline getirilememiş olmasıdır. 2019 yılında büyük umutlarla yürürlüğe giren yapı denetim sisteminin elektronik ortamda belirlenmesine dayanan sistemi yapılan temel yanlışlar ve bu yanlışlarda ısrar neticesinde hala bekleyeni verememiştir. Sistemin doğru şekilde işletilememesi durumunda ne yazık ki yapı denetimlerin gerçek manada denetim yapmaları mümkün olmayacak. Sağlıklı bir yapı denetim sistemi olmadan güvenli ve sağlıklı binaların üretilmesi ise asla söz konusu değildir. Bu noktada yapı denetiminin asli unsuru inşaat mühendisleri olmalıdır. Ve yapının projelendirilmesinden teslim aşamasına kadar meslektaşlarımız aktif olarak yer almalı. Bunun karşılığında hak ettiği özgü haklarına da sahip olmalıdır. Sistemde aksayan konuların revize edilmesi ve bunlarla ilgili gerekli mücadeleyi sonuna kadar vereceğimizi buradan sizlere beyan ederiz.
Büyükşehir belediyesi ve ilçe belediyeleriyle iş birliği yapılarak 2006 yılından başlamış olduğumuz ve ülkemizde ilk olan depreme dayanıksız yapı stoğunun rehabilite edilmesine yönelik envanter çalışmaları tekrar başlatılacaktır. Genç meslektaşlarımızın oda bünyesinde istihdam sağlanarak tecrübeli meslektaşlarımızın desteğiyle mesleki gelişmelerine katlı sağlamak amaçlı envanter çalışmalarını arttırarak devam edeceğiz.
Çalışma Grubu Yönetim Kurulu Adayları:
Serdar Atilla Erdem Dr. Mahmut Sami Döven Rüştü Şanlı Ayşenur Özbek Oğuzhan Kurt Ozan Olgun Muhammet Yılmaz Yiğitcan Sezgin Murat Kaplan Kudret Sena Erdoğan Büşra Aktı Ozan Samet Şahin
Mimarlar Odası Bursa Şubesi’nden yapılan açıklamada, “Yeni ‘İmar Affı’ ve denetimsiz yapılar ile toplumun sağlığını ve can güvenliğini tehlikeye atan kentsel gelişmelere yol açacak, doğa olaylarının afete dönüşerek pek çok insanın hayatını kaybetmesine neden olacak popülist uygulamalar yeniden ve sınırsız bir şekilde yürürlüğe sokulmaktadır” denildi. Mimarlar Odası Bursa Şubesi Başkanı...
Yunuseli Havaalanı arazisi, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ın, ‘Uydu Kent‘ olarak değerlendirileceği açıklamasıyla yeni tartışmalara yol açtı. İMO Bursa Şube Başkanı Mehmet Albayrak da, göreve gelen her belediye başkanının bu alanla ilgili farklı çalışmaları olduğunu ve bu soruna son noktayı Alinur Aktaş’ın koyabileceğini belirterek, konuyla ilgili şu değerlendirmede bulundu; Uluslararası Sivil...
Ardahan İl Emniyet Müdürlüğü ekipleri, Ankara ve Adana’yla birlikte 3 ilde eş zamanlı sahte içki operasyonu gerçekleştirdi. ARDAHAN (İGFA) – Ardahan Cumhuriyet Başsavcılığı’nın kaçak ve sahte alkol satışı ile ilgili yürüttüğü soruşturma kapsamında, Ardahan İl Emniyet Müdürlüğü ekiplerince gerçekleştirilen takipli araştırmalar neticesinde 16 Şubat Salı günü Ardahan, Adana, Ankara illerinde...
Kalite Birliği Derneği(KALBİR) tarafından düzenlenen ‘Kalite Zirvesi’, Uludağ Üniversitesi Prof. Dr. Mete Cengiz Kongre ve Kültür Merkezi’nde (KKM) gerçekleştirildi. KALBİR Onursal Başkanı Prof. Dr. Erkan Işığıçok’un açılış konuşmasıyla başlayan ‘Kalite Zirvesi’ne; Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Süleyman Çelik, Bursa Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. A. Saim Kılavuz, TSE Bursa Bölge...
“Yeşil Organize Sanayi Bölgelerini Karbondan Arındırma” webinarı, organize sanayi bölgelerinin karbondan arındırılması ve yeşil dönüşüm için ışık tuttu!
Melikgazi Belediyesi imar konusunda bir ilke imza atarak mimar ve müteahhtilerin belediyeye gelmeden internet üzerinden mimari projelerini teslim edecekleri bir dijital e-imar sistemi geliştirdi. KAYSERİ (İGFA) – Melikgazi Belediye Başkanı Dr. Mustafa Palancıoğlu, bu çalışma ile Türkiye’de ilk niteliğindeki projenin ilçelerinde başlayacağını söyledi. İmar ve Şehircilik Müdürlüğü’nün yeni yapılan çalışmanın...