Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Açık
31°C
Bursa
31°C
Açık
Perşembe Az Bulutlu
30°C
Cuma Parçalı Bulutlu
29°C
Cumartesi Açık
30°C
Pazar Açık
31°C

TMMOB, “Normalleşme Kayyumla Sağlanamaz”

TMMOB Bursa Şubesi Hakkari Belediyesi Eşbaşkanı’nın gözaltına alınması ve belediyeye kayyum atanması hakkında basın açıklaması gerçekleştirdi.

TMMOB, “Normalleşme Kayyumla Sağlanamaz”
A+
A-

TAHA TÜTÜNCÜ

TMMOB tarafından Bursa’da düzenlenen basın açıklamasında, konuşmacı olarak TMMOB Başkanı Şirin Rodoplu Şimşek yer aldı. Şimşek, 3 Haziran 2024 tarihinde Hakkari Belediyesi Eşbaşkanı’nın gözaltına alınıp yerine Hakkari Valisi’nin kayyum olarak atanmasını sert bir şekilde eleştirdi. Bu olayın, Türkiye’nin yakın siyasi tarihinde demokrasiye yönelik ciddi bir ihlal olarak kayıtlara geçtiğini belirtti.

Şimşek, seçilmiş belediye başkanının görevden alınmasının gerekçesi olarak Cumhuriyet Savcılıkları tarafından açılan soruşturmalar ve kovuşturmaların gösterildiğini, ancak herhangi bir yargı kararı olmadan İçişleri Bakanlığı tarafından verilen bu kararın masumiyet karinesini yok saydığını ve seçmen iradesini gasp ettiğini vurguladı. Bu kararın tamamen siyasi bir nitelik taşıdığını ifade etti.

Şimşek, halk iradesinin idari bir kararla ortadan kaldırılmasını en hafif deyimiyle idari bir darbe olarak nitelendirirken, bu durumun Türkiye demokrasisine bir fayda sağlamayacağını ve halkın demokrasiye olan inancını zedeleyeceğini belirtti. Ayrıca, görevden alınan belediye başkanının yerine belediye meclis üyelerinden birinin seçilmesine izin verilmeden doğrudan kayyum atanmasının hukuka aykırılığı daha da pekiştirdiğini ifade etti.

Bu olayın, Türkiye’de barışa, kardeşliğe ve eşit yurttaşlık anlayışına zarar verdiğini belirten Şimşek, ülkenin en çok ihtiyaç duyduğu şeyin normalleşme ve demokratikleşme olduğunu vurguladı. Demokrasinin güçlenmesi için eşitlikçi, özgürlükçü, adil ve barışçıl bir yaşamın var edilmesi gerektiğini belirten Şimşek, kimsenin ülkenin asgari demokrasi işleyişini yok etmeye ve insanların demokratik iradesine ipotek koymaya hakkı olmadığını ifade etti.

Bu çerçevede, siyasi iktidarın kayyum uygulamalarından vazgeçmeye çağrıldığını ve halkın iradesine saygı duyulması talep edildiğini belirtti. Şimşek, TMMOB ve İl/İlçe Koordinasyon Kurulları ile eşzamanlı olarak yapılan bu açıklamada, hangi ilin vatandaşlarına karşı uygulandığından bağımsız olarak kayyum yönetiminin reddedildiğini ve demokrasiye sahip çıkılacağını kamuoyuyla paylaştı.