DOLAR
34,5424
EURO
36,0063
ALTIN
3.006,41
BIST
9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Karla Karışık Yağmurlu
7°C
Bursa
7°C
Karla Karışık Yağmurlu
Pazartesi Az Bulutlu
8°C
Salı Az Bulutlu
10°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
12°C
Perşembe Az Bulutlu
15°C
yildirimwebbanner

Türk Ocakları, sağlığı konuştu

Türk Ocakları, sağlığı konuştu
A+
A-

Prof. Dr. Serdar Filiz, kısırlık ve üremeye yardımcı tedavi yöntemlerini, Türk Ocakları Kocaeli Şubesi’nin youtube aracılığıyla gerçekleştirdiği canlı yayında anlattı

KOCAELİ (İGFA) – Türk Ocakları Kocaeli Şubesi’nin youtube üzerinden gerçekleştirdiği yayının bu haftaki konuğu Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Histoloji, Embriyoloji ve Tüp Bebek Ünitesi Laboratuar Sorumlusu Prof. Dr. Serdar Filiz oldu. Şube Başkanı Yücel Alpay Demir’in sorularını yanıtlayan Dr. Serdar Filiz kısırlık ve üremeye yardımcı tedavi yöntemlerini anlattı.

“İKİ KERE AŞILAMA YAPIYORUZ”

Doğal yolla bebek sahibi olamayan çiftlerin üreme hücrelerini laboratuar ortamında bir araya getirip döllemek ve elde edilen embriyonun anne rahmine yerleştirilmesi işlemi olduğunu kaydeden Filiz, “Eğer kadında ciddi bir sorun görünmüyor ve erkekte sperm sayısı ve hareketliliği yeterliyse iki kere aşılama yapıyoruz. Bunlarda gebelik elde edemezsek tüp bebek yöntemine geçiyoruz. Tüp bebek dediğimiz yöntem ise iki çeşit. Biri, klasik IVF olarak adlandırdığımız ve kadından yumurta toplayıp eşinden sperm aldıktan sonra laboratuar ortamında spermlerin kendiliğinden yumurtayı döllemesini sağlamak. Diğer yöntem ise ki bu en fazla uyguladığımız yöntemdir, seçtiğimiz her bir spermi tek tek yumurtaların içine kendimiz veriyoruz. Yani, hastalarımızın özelliğine göre işlem yapıyoruz.” dedi.

HERKESİ BİLİNÇLİ OLMAYA ÇAĞIRDI

Programda tedavi yöntemleri ve süreçle ilgili geniş kapsamlı bilgilendirmelerde bulunan Dr. Serdar Filiz, tüp bebekte yaşın önemli olduğunun unutulmaması gerektiğini belirterek, “Kadınlarımız yaşla birlikte yumurta sayısı ve kalitesinin çok azaldığını bunun sonucunda döllenme ve embriyonun rahme tutunma olasılığının düştüğünü akıllarından çıkarmasın. Erkeklerimiz konuşmaktan, sorunun kendisinde olabileceği ve her şeyin bir tedavisinin olduğunu göz ardı etmesin” dedi.

Söyleşi sonunda Türk Ocakları Kocaeli Şube Başkanı Yücel Alpay Demir, günün anısına Prof. Dr. Serdar Filiz’e teşekkür ederek günün anısına plaket takdim etti.

Bu kapanacak 20 saniye