Prof. Dr. Serdar Filiz, kısırlık ve üremeye yardımcı tedavi yöntemlerini, Türk Ocakları Kocaeli Şubesi’nin youtube aracılığıyla gerçekleştirdiği canlı yayında anlattı
KOCAELİ (İGFA) – Türk Ocakları Kocaeli Şubesi’nin youtube üzerinden gerçekleştirdiği yayının bu haftaki konuğu Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Histoloji, Embriyoloji ve Tüp Bebek Ünitesi Laboratuar Sorumlusu Prof. Dr. Serdar Filiz oldu. Şube Başkanı Yücel Alpay Demir’in sorularını yanıtlayan Dr. Serdar Filiz kısırlık ve üremeye yardımcı tedavi yöntemlerini anlattı.
“İKİ KERE AŞILAMA YAPIYORUZ”
Doğal yolla bebek sahibi olamayan çiftlerin üreme hücrelerini laboratuar ortamında bir araya getirip döllemek ve elde edilen embriyonun anne rahmine yerleştirilmesi işlemi olduğunu kaydeden Filiz, “Eğer kadında ciddi bir sorun görünmüyor ve erkekte sperm sayısı ve hareketliliği yeterliyse iki kere aşılama yapıyoruz. Bunlarda gebelik elde edemezsek tüp bebek yöntemine geçiyoruz. Tüp bebek dediğimiz yöntem ise iki çeşit. Biri, klasik IVF olarak adlandırdığımız ve kadından yumurta toplayıp eşinden sperm aldıktan sonra laboratuar ortamında spermlerin kendiliğinden yumurtayı döllemesini sağlamak. Diğer yöntem ise ki bu en fazla uyguladığımız yöntemdir, seçtiğimiz her bir spermi tek tek yumurtaların içine kendimiz veriyoruz. Yani, hastalarımızın özelliğine göre işlem yapıyoruz.” dedi.
HERKESİ BİLİNÇLİ OLMAYA ÇAĞIRDI
Programda tedavi yöntemleri ve süreçle ilgili geniş kapsamlı bilgilendirmelerde bulunan Dr. Serdar Filiz, tüp bebekte yaşın önemli olduğunun unutulmaması gerektiğini belirterek, “Kadınlarımız yaşla birlikte yumurta sayısı ve kalitesinin çok azaldığını bunun sonucunda döllenme ve embriyonun rahme tutunma olasılığının düştüğünü akıllarından çıkarmasın. Erkeklerimiz konuşmaktan, sorunun kendisinde olabileceği ve her şeyin bir tedavisinin olduğunu göz ardı etmesin” dedi.
Söyleşi sonunda Türk Ocakları Kocaeli Şube Başkanı Yücel Alpay Demir, günün anısına Prof. Dr. Serdar Filiz’e teşekkür ederek günün anısına plaket takdim etti.
Bu kapanacak 20 saniye