DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Az Bulutlu
18°C
Bursa
18°C
Az Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
17°C
Pazartesi Az Bulutlu
20°C
Salı Çok Bulutlu
18°C
Çarşamba Az Bulutlu
20°C

Türkiye – AB ortak projesiyle 188 tür önceliklendirildi

Türkiye – AB ortak projesiyle 188 tür önceliklendirildi
A+
A-

Türkiye, nesli tehlike altındaki türler için eylem planları hazırladı. Proje kapsamında 188 tür önceliklendirildi ve bu türlerin korunması için 7 eylem planı hazırlandı.

Türkiye’de nesli tehlike altındaki türler için farkındalık oluşturacak eylem planının hazırlanması, uygulanması ve izlenmesi için yapılan proje, Avrupa Birliği’nin mali desteğiyle yapıldı. Proje kapsamında, Türkiye’de yaşayan 188 tür önceliklendirildi ve bu türlerin korunması için 7 eylem planı hazırlandı.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı ile Avrupa Birliği’nin ortaklaşa yürüttüğü projenin kapanış toplantısı, Ankara’da yapıldı.

Toplantıda konuşan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Genel Müdürü Hüseyin Bayraktar, projenin Türkiye’nin biyoçeşitlilik açısından önemli bir kazanım olduğunu söyledi. Bayraktar, “Tehlike altında hiçbir türün kalmadığı ve bütün canlıların hak ettikleri şekilde yaşadığı bir dünyada hep birlikte yaşama imkanı buluruz” diye konuştu.

Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Yeşil Kalkınma ve Kapsayıcı Bölüm Başkanı Virve Vimpari ise, projenin Türkiye’nin biyoçeşitliliğin korunması konusundaki kararlılığının bir göstergesi olduğunu belirtti. Vimpari, “Doğa ve biyoçeşitliliğin korunmasını desteklemek için 15 milyon Euro destek sağlanmıştır. Bundan sonraki pakette iki katına çıkması beklenmektedir” dedi.

Türkiye’nin hayat kalitesini yükseltmek ya da sürdürülebilir kalkınma hedeflerine destek olmak için ciddi çalışmalar yürüttüklerini söyleyen Dışişleri Bakanlığı Avrupa Birliği Başkanlığı Mali İş Birliği ve Proje Uygulama Genel Müdür Yardımcısı Serdar Öztürk ise, Türkiye’nin biyoçeşitlilik açısından önemli bir zenginliğe sahip olduğunu vurguladı. Öztürk, “Üniversite yıllarında bizim için mitolojik olan Anadolu parsını şu an izleyebiliyor olmak ve Avrupa’daki 550 kuş türünden 490’ının bu topraklara uğruyor olması büyük zenginlik. Bu aynı zamanda bizim sorumluluğumuz” diye konuştu.

Proje Takım Lideri Borut Rubinic ise, projenin Türkiye’nin biyoçeşitliliği koruma konusundaki kapasitesini artırmaya yönelik önemli bir adım olduğunu söyledi. Rubinic, proje kapsamında gerçekleştirilen çalışmalar hakkında şu bilgileri verdi:

  • Tür önceliklendirme rehberi, tür eylem planları hazırlama rehberi, ulusal tür koruma stratejisi hazırlandı.
  • 188 tür önceliklendirildi.
  • Farkındalık eğitimlerine 500 öğrenci ve paydaş eğitimlerine 350 personel katıldı.
  • 7 tür eylem planı ve 5 koruma eylemi tamamlandı.
  • AB ülkelerine üç ayrı çalışma ziyareti yapıldı.
  • 2 eğitici belgesel ve 8 kısa film oluşturuldu.

Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdür Yardımcısı Seyit Ali Kurtuluş ise, projenin Türkiye’nin biyoçeşitliliği koruma konusundaki farkındalığı artırmaya yönelik önemli bir katkı sağladığını söyledi. Kurtuluş, “Dünyamız milyonlarca türün oluşturduğu fevkalade bir denge ve milyonlarca yıldır kesintisiz işleyen bir döngü bulunmakta. Bu dengenin temel taşı ekosistem içerisindeki türlerin yaşamlarının birbirine bağlı olması. Tek bir türün bile yok olması zincirin devamındaki türleri büyük boyutta etkiliyor” dedi.

ETİKETLER: ,