Üsküdar Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen “Cumhuriyetin 100. Yılında İş Sağlığı ve Güvenliği” etkinliğinde, Türkiye’de iş sağlığı ve güvenliği alanındaki eksikler ve çözüm önerileri masaya yatırıldı.
Etkinliğin açılış konuşmasını yapan İş Sağlığı ve Güvenliği Bölümü Ana Bilim Dalı Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Rüştü Uçan, 2012 yılında yürürlüğe giren 6331 İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nun ardından iş kazalarında bir azalma yaşandığını ancak ölümlü kazalarda bir artış olduğunu söyledi.
Uçan, 2019 yılında AB ülkelerinde 3 milyon 140 bin 950 kişi iş kazası geçirdiğini ve 3 bin 408 kişinin öldüğünü, Türkiye’de ise 119 bin 671 kişinin iş kazası geçirdiğini ve bin 147 kişinin öldüğünü belirterek, “Bu oranlar Avrupa Birliği ülkelerinde binde 1,09 iken bizde binde 9,58 oranında. Hemen hemen 10 kat fazla ölümlü kaza durumumuz var.” dedi.
İSG’nin çok disiplinli bir alan olduğunu ve nitelikli uzmanların yetiştirilmesi için eğitim kurumunda İSG laboratuvarı ve tatbikat alanı bulunmasının önemine vurgu yapan Uçan, uzaktan eğitimle İSG alanında yetişmenin mümkün olmadığını söyledi.
Uçan, İSG alanındaki eksiklerin giderilebilmesi için de şu önerilerde bulundu:
RİSKYÖN Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. O. Alp Ergör ise İSG alanında tehlikelerin iyi tanımlanmasının önemine dikkat çekti.
Ergör, “Tehlikeler iyi tanımlanırsa onlardan kaynaklanabilecek riskleri yönetmek kolay olur.” dedi.
Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Arif Aktuğ Ertekin ise çözümler konusunda destek alınmasının gerekliliğine vurgu yaptı.
Ertekin, “Dünyayı yeniden keşfetmeye gerek yok. Çözümler çok net üretilmiş, daha önce de dile getirildi bunlar. Destek almak lazım, bunun için de en önemli noktalardan biri kamuoyu oluşturmak lazım.” dedi.
Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü ve Yönetim Üst Kurulu Başkanı Prof. Dr. Nevzat Tarhan da İSG politikalarının değişmesi gerektiğini belirterek, “Bu konunun bir diğer boyutu da iyi politikalarda nitelikli insanlarla olur. Nitelikli insanların yetişmesi için akademik alan açılmazsa, yeterli sistem kurulmazsa kendi içinde patinaj yapan bir sistem olur.” dedi.
Program kapsamında, İSG uygulama eğitimlerinin yürütüldüğü Prof. Dr. Hilmi Sabuncu İSG Laboratuvarı ile İSG Tatbikat Alanı gezildi.