DOLAR
32,2934
EURO
34,8054
ALTIN
2.408,58
BIST
10.275,80
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Açık
24°C
Bursa
24°C
Açık
Salı Az Bulutlu
26°C
Çarşamba Az Bulutlu
20°C
Perşembe Az Bulutlu
18°C
Cuma Hafif Yağmurlu
14°C

Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı, uzaya fırlatıldı

Türkiye’nin beklediği tarihi an sonunda gerçekleşti. İlk Türk astronot Alper Gezeravcı’nın da dahil olduğu AX-3 misyonunun içinde bulunduğu Dragon uzay aracının kapsülü TSİ 00.49’ta Kennedy Uzay Merkezi’nden fırlatıldı.

Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı, uzaya fırlatıldı
A+
A-

Türkiye’nin nefeslerini tutup beklediği tarihi an sonunda gerçekleşti. İlk Türk astronot Alper Gezeravcı’nın da üyesi olduğu AX-3 misyonunun uzay yolculuğu başladı. Dragon uzay aracı kapsülü TSİ 00.49’ta Florida’daki Kennedy Uzay Merkezi’nden başarıyla fırlatıldı. Fırlatma birinci aşama iticisi Falcon 9 roketinin beşinci, Dragon kapsülünün üçüncü uçuşu oldu. Resmen astronot olarak tarihe geçen Gezeravcı, 100 kilometrelik uzay sınırını aştı. Falcon 9, Dragon uzay aracını fırlattıktan sonra dünyaya geri döndü.

Uzaya çıkan ilk Türk astronot olarak tarihe geçen Gezeravcı’nın yolculuğu 36 saat sürecek, uzay istasyonuna 20 Ocak Cumartesi günü saat 13.15’te ulaşacak.

Gezeravcı, fırlamadan önce yaptığı açıklamada, “Bugün Türkiye için tarihi bir gün. Türkiye’nin ilk astronotu olarak uzay yolculuğuma başlıyorum. Bu yolculuk, Türk milletinin ve Türk gençliğinin hayallerine ulaşmak için bir adımdır. Ülkemi en iyi şekilde temsil etmek ve bilime katkı sağlamak için elimden geleni yapacağım” dedi.

Gezeravcı’nın uzay yolculuğu, Türkiye’nin uzay çalışmalarında önemli bir kilometre taşı olarak kabul ediliyor. Gezeravcı’nın uzay istasyonunda yapacağı araştırmalar, Türkiye’nin uzay alanındaki çalışmalarının ilerlemesine katkı sağlayacak.

Gezeravcı’nın uzay yolculuğu, Türkiye’de ve dünyada büyük ilgiyle takip ediliyor. Fırlatma, Türkiye’nin birçok televizyon kanalında canlı olarak yayınlandı.