DOLAR
32,3374
EURO
34,8108
ALTIN
2.390,60
BIST
10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Açık
19°C
Bursa
19°C
Açık
Pazartesi Açık
24°C
Salı Açık
25°C
Çarşamba Az Bulutlu
21°C
Perşembe Az Bulutlu
20°C

UNESCO listesine giren ilk eser yeniden ibadete açılacak

A+
A-

UNESCO Türkiye’de koruma altına aldığı ilk eser olan Sivas’taki Divriği Ulucami ve Darüşşifasında 8 yıl süren restorasyon çalışmalarının yüzde 70’i tamamlandı. Dünyada eşi bulunmayan eserin 2024 yılında yeniden ibadete açılması planlanıyor.

UNESCO’nun Türkiye’de koruma altına aldığı ilk eser olan Divriği Ulucami ve Darüşşifası’nda 8 yıl süren restorasyon çalışmalarının yüzde 70’i tamamlandı, dünyada eşi benzeri bulunmayan eserin 2024 yılında yeniden ibadete açılması planlanıyor.

Sivas’ın Divriği ilçesinde 1228 tarihinde Anadolu Selçukluları zamanında Selçuklulara bağlı Mengücekli beyliği döneminde Mengücek şahı Süleyman Şah’ın oğlu Ahmet Şah ve eşi Melike Turan Hanım tarafından yaptırılan Divriği Ulucami ve Darüşşifasının dünyada benzeri bulunmuyor.

“Anadolu’nun Elhamrası” olarak da bilinen bu cami, UNESCO tarafından Türkiye’de koruma altına alınan ilk eser olma özelliği taşıyor. Divriği Ulucami ve Darüşşifası yaklaşık 800 yıldır heybetini korurken üzerinde işli birbirinden farklı 10 bin motifle kendine hayran bırakıyor.Divriği Kaymakamı Yakup Papaker, 2015 yılında başlayan restorasyon çalışmalarının ilk etabının 2019 yılında tamamlandığı, Divriği Ulucami ve Darüşşifası 2024 yılında yeniden ibadete açmayı planladıklarını söyledi.

“RESTORASYON ÇALIŞMALARININ YÜZDE 70’İ TAMAMLANDI”

Divriği Kaymakamı Yakup Papaker, restorasyon çalışmalarının yüzde 70’lik kısmının bittiğini ifade ederek, “Divriği Ulucami 1228 yılında yapımına başlanan ve 1243 yılında yapımı tamamlanan Anadolu’nun en önemli eserlerinden bir tanesidir. Yapımına Mengücek Şahı Süleyman Şahın oğlu Ahmet Şah tarafından yapımına başlanılmıştır. Aynı zamanda Darüşşifa kısmı Ahmet Şah’ın eşi Melike Sultan tarafından devam ettirilmiştir. Aynı zamanda Anadolu’da cami ve darüşşifanın bitişik olduğu tek eserdir. Camimiz 1985 yılında UNESCO tarafından ‘Dünya Kültür Mirası’ olarak adlandırılmıştır” dedi.

“Ulucami ve Darüşşifa’da 10 bin motif var ancak bu motiflerin en büyük özelliği simetrik değil asimetrik olmasıdır. Bu motiflerin her birisi sadece bir kez kullanılmıştır. Bu anlamda da dünyada ve Anadolu’da ilk eserlerden birisi sayılır” diyen Papaker, “Divriği Ulucami ve Darüşşifası’nın mimarı Muhlis oğlu Ahlatlı Hürrem Şah’tır. Aynı zamanda mimarın ilk ve tek eseri Ulucami ve Darüşşifası’dır. 2015 yılında Ulucami’de geniş restorasyon çalışmaları başladı ve 2019 yılında ilk etabı bitti. Restorasyonun ikinci etabı ise 2021 yılında başladı ve 2024 yılında tamamlanmış olacak. Böylelikle Ulucami ve Darüşşifa’yı yeniden hizmete açacağız. Restorasyon çalışmalarının yüzde 70’lik kısmı bitti diyebiliriz. Ancak geride kalan yüzde 30’luk kısım caminin en önemli görselini oluşturan kapılarının restorasyonundan oluşuyor. Dolayısıyla geride kalan kısım az gibi gözükse de çok önemli bir kısım diyebiliriz” şeklinde konuştu.

“HEM İBADETE HEM DE TURİZME AÇILACAK”

Kaymakam Papaker, 2024 yılında Divriği Ulucami ve Darüşşifası’nın ibadete ve turizme açılacağını belirterek, “Cami, Darüşşifası ile birlikte yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı konumunda. Özellikle yurt dışından çok sayıda turisti ilçemizde ağırlıyoruz. 12 Aralık itibariyle turistik Doğu treni seferlerine başlayacak. Durak noktalarından bir tanesi de Divriği. Şu an itibariyle restorasyon çalışmaları devam ettiği için cami ve darüşşifanın iç kısımlarını gezdirmemiz mümkün olmuyor. Misafirlerimiz sadece dış kapıdan rehberlerin anlatımı eşliğinde camiyi gezebiliyor. 2024 yılının yaz aylarında cami hem ibadete hem de turizme açılacak” dedi.

ETİKETLER: