CHP Bursa Milletvekili Prof. Dr. Yüksel Özkan, Meclis Genel Kurulu’nda görüşülen 2022 Sayılı 65 Yaşını Doldurmuş Muhtaç, Güçsüz Ve Kimsesiz Türk Vatandaşlarına Aylık Bağlanması Hakkında Kanun’un 8.Maddesi ile ilgili Cumhuriyet Halk Partisi Grubu adına söz aldı. Yüksel Özkan konuşmasında şunları söyledi;
Her sağlıklı birey bir engelli adayıdır. Engellilerin sorunlarını bilmek ve çözmek için önce empati yapmak gerekir. Engelli bireylerin yaşamlarını kolaylaştırmak için Cumhuriyet Halk Partisi Grubu olarak Meclis çatısı altında dört yıldır sunduğumuz onlarca öneri ve kanun teklifi hiç dikkate alınmadı. “Bakıma ihtiyacı olan engelliler için ‘ağır engelli’ ifadesi yerine ‘yüzde 50 üzeri engelli’ ifadesi konulsun” kanun teklifimi hiç dikkate almadınız ve ayrıca bu konuda soru önergeme de iki yıl sonra Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından olumsuz bir cevap geldi.
ENGELLİLERİN SORUNLARINI ÇÖZMEDE SAMİMİ DEĞİLLER.
Yüksel Özkan şöyle devam etti;
“Kamu ve özel sektörün engelli bakım ve rehabilitasyon merkezlerinde medyaya yansıyan olumsuzlukları araştıralım” dedim, üstünü kapattınız. “Engelli vatandaşlarımızın yaşamış oldukları sorunları araştıralım, hep birlikte çözelim” dedim, yine kabul etmediniz. Engelli yakını günlük gereksinimlerini karşılamak için dışarı bile çıkamamaktadır. Bununla ilgili, belediyelerde engelliler için yataklı bakımevleri açılması amacıyla verdiğim kanun teklifini de rafa kaldırdınız. Engelli vatandaşlarımızın ÖTV’siz araç alımında yaşadığı sorunları sordum, yine yanıtsız bıraktınız. Adalet ve Kalkınma Partisi iktidarı engelli bireylerin sorunlarını çözme konusunda AKP ve MHP samimi davranmıyor, dedi.
Hastanelerde sağlıklı bireylerin bile randevu alırken çile çektiğini dile getiren Özkan, engelliler ve aileleri için bu durumun imkânsız hâle geldiğini, özellikle sağlık kurulu raporu almak için engelli vatandaşların birçok engeli de aşmak zorunda kaldığına dikkat çekerek, ortez ve protez sorununun da ciddi mağduriyet yarattığını söyledi.
EĞİTİM VE ULAŞIM HEP SORUN.
Engelli öğrencilerin eğitim sorunun hâlâ çözülmediği, ulaşımlarının ise başlı başına bir problem olduğunu belirten Yüksel Özkan, engelliler evlerine aileleriyle birlikte hapsolmuş durumdalar, dedi.
Ülkede büyük bir ekonomik kriz var, engelli çocuğuna bakan bir anneye verilen evde bakım maaşı ev kirasını bile ödemeye yetmiyor diyen Özkan, yaşlılık aylığı alan bir vatandaşın aldığı maaşla geçinmesi ise bir mucizedir, dedi.
SAĞLIKLI BİREYLERE ENGELLİ AYLIĞI VERDİLER.
Bulgaristan’dan yıllar önce göç etmiş ve sadece Türk vatandaşlığı bulunan 65 yaş üstü vatandaşların yaşlılık maaşlarının iki yıl önce kesildiği, fakat sağlıklı 62 bin kişiye her ay engelli bakım aylığı ve kaydı olmayan 138 bin kişiye de engelli aylığı verildiği tespitinin Sayıştay raporlarında yer aldığını hatırlatan Özkan, kamu ve özel sektörden engelli çalışan kotası arttırılmaz ise mevcut engelli işsiz sayısı giderek artacaktır, dedi.
Bu kapanacak 20 saniye