Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Hafif Yağmurlu
21°C
Bursa
21°C
Hafif Yağmurlu
Cuma Hafif Yağmurlu
16°C
Cumartesi Hafif Yağmurlu
17°C
Pazar Açık
20°C
Pazartesi Açık
23°C

Turizmi geliştirmek için konut kiralamaları yasallaşıyor

Turizmi geliştirmek için konut kiralamaları yasallaşıyor

AK Partili Kılıç, turizmde hedeflere ulaşmak için konut kiralamalarının yasallaşması gerektiğini söyledi.

AK Parti Bursa Milletvekili ve TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi Ahmet Kılıç, turizmde hedeflere ulaşmak için konut kiralamalarının yasallaşması gerektiğini söyledi.

Kılıç, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülen konutların turizm amaçlı kiralanmasına dair kanun teklifi hakkında yaptığı açıklamada, Türkiye’nin turizmde dünya devleri liginde olduğunu belirterek, 2022 yılında gelen 51 milyon turistin ve elde edilen 22 milyar dolarlık gelirin bunun göstergesi olduğunu söyledi.

Turizmin, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından stratejik sektör ilan edildiğini hatırlatan Kılıç, bu yılki hedefin ise 56 milyar dolarlık gelir elde etmek olduğunu belirterek, “Türkiye Cumhuriyeti olarak yıl sonunda da inşallah bu hedefi yakalamış olacağız. Her yıl bu rakamları artırarak yolumuza devam ediyoruz” dedi.

Kılıç, turizmde çevreci yatırımlar ve politikalarla mavi bayraklı plaj sayısının 127’den 551’e çıktığını dile getirerek, “Bu anlamda dünyanın 3’üncüsüyüz, inşallah sayıyı artıracağız, çevreci politikaları daha da geliştireceğiz ve her konuda olduğu gibi turizmde de Avrupa’nın önemli ülkelerinden, dünyanın önemli ülkelerinden bir tanesi hâline geleceğiz. Şu anda sayı açısından dünyanın ilk 10 ülkesinden bir tanesiyiz, Avrupa’da ilk 3’teyiz, hedefimiz her geçen gün yukarı doğru bu rakamı çekmek olacaktır” diye konuştu.

Kılıç, konutların turizm amaçlı kiralanmasına da değindi. Dünyada ve ülkemizde turizmde alternatif konaklama arayışları sonucunda ikincil konutların, diğer bir ifadeyle günlük ya da haftalık kiralamaların yükselen bir trend hâline geldiğine dikkati çeken Kılıç, “Ortaya çıkan bu ihtiyacın yasal bir zemine oturtulması gerekir. Vergilendirip kayıt altına alamadığımız sürece hem maddi hem de güvenilirlik noktasında ciddi kayıplar yaşayacağımız aşikâr” şeklinde konuştu.

Geçmişte bu tür kiralamalarda konutların illegal faaliyetler için kullanıldığına işaret eden Kılıç, şunları söyledi:

“Belgelendirilmeyen, Bakanlıkça denetlenmeyen, Valiliklerce denetlenmeyen konutlarda da aynı sorunların çıkabileceğini görüyoruz. Biz bu kanun değişikliğiyle de bunların önüne geçmek için büyük bir fırsat yakalayacağımıza inanıyoruz. Devasa yatırımların yapıldığı, ülkemizde istihdamın en yoğun olduğu sektör turizm sektörüdür. Yaptığımız düzenlemeyle ülke istihdamının da gelişimine olumlu şekilde etki edeceğimizi düşünüyoruz ve ayrıca teklifin en önemli unsurlarından bir tanesi de aslında dolandırıcılık hususunda da bir nevi önlem alınmaktadır. Bu konutların onaylı belgeleri olmadan kiralama yapılamayacağı kanun teklifinde de açıkça belirtilmiştir. Ben bu yasanın turizmdeki hedeflere ulaşılması açısından ciddi katkıları olacağına inanıyorum. Teklif sahibi arkadaşımıza bir kez daha teşekkür ediyorum.”