İznik Belediyesi hayata geçirdiği “Yaşayan İznik Hazineleri” projesi kapsamında 21.belgeselinde İznik’te kırk üç yıldır motor ustalığı yapan Recep Aksu (65) hayatını ve mesleğini anlattı. Recep Aksu belgeselde yapılan her işin sevilerek yapılması gerektiğini vurguladı.
Unutulmaya yüz tutmuş el sanatlarının ustaları ile mesleklerinde yarım asrı devirmiş kişilerin hayatları İznik Belediyesi Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Biriminin“Yaşayan İznik Hazineleri” projesi kapsamında belgeselleştirilmeye devam ediyor. Bu kapsamda kırk üç yıldır motor ustalığı yaparak geçimini sağlayan Recep Aksu icra ettiği mesleğini genç yaştan buyana aşkla devam ettiriyor.
1958 yılında İznik’e bağlı Şerefiye Mahallesinde dünyaya gelen Recep Aksu, ilkokul yıllarında İznik’e göç eder. On yıl ustası Yusuf Çeşmeci’nin yanında çıraklığını yaptığı motor ustalığında bugün kalan birkaç ustadan biri. Gençlik yıllarından bu yana yarım asırdır traktör ve su motorlarına hayat veren Aksu “Bizler çıraklıkla bugünlere geldik, usta olduk. Bende birçok çırak yetiştirdim. Bazıları aynı işi yapmaya devam ediyor. Bizim yetiştirdiğimiz çıraklar bu sektörde son oldu. Artık bu tür mesleklerde çırak yetişmiyor” diye konuştu.
Meslekte çıraklık ile birlikte geçirdiği elli üç yıllık serüvenini o günleri yaşarcasına anlatan Recep Aksu (65) konuşmasında “Yokluğun, yoksulluğun olduğu dönemlerde babamın çıraklığa vermesiyle başladık bu mesleğe. O dönemin meşhur pancar traktörleri çoktu o yıllarda. Çıraklıktan öğrendiğimiz ustamıza saygı işimize karşı disiplin, müşteri memnuniyeti bizi bu meslekte ülke çapında tanınır hale getirdi. Çıraklık kültürü çok farklı bir kültür. Bunun bitmesi bu mesleklerinde bitmesi demek. Bizler çıraklıkta öğrendiğimiz bilgi ve becerilerle bu günlere geldik. Türkiye’nin dört bir tarafına motor tamirine gittim. Ama yapamayacağım hiçbir işe yaparım demedim. Tüm bunların temelinde işimize olan sevgi vardı. Sevmediğin işten haz alamazsın devam ettiremezsin. Ben gençlere tavsiyem ne iş yaparsanız yapın severek yapın tavsiyesini veriyorum” diye konuştu.” Aksu konuşmasında ayrıca İznik Belediye Başkanı Kağan Mehmet Usta’ya bu çalışmalar ile gelecek kuşaklara aktarılan tecrübeler ve meslekler dolayısıyla teşekkür etti.
İznik Belediyesi Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Biriminin hayata geçirdiği “Yaşayan İznik Hazineleri” belgesellerinin ilki 75 yıllık fıçı ustası Merhum İsmail Alkış ile gerçekleştirildi. İkinci belgesel ise İznik’e bağlı İnikli Mahallesi’nde ikamet eden 20 yıldır bastonculuk ile uğraşan Şükrü Kaya ile gerçekleştirildi. Üçüncü belgesel dünyaca ünlü Müşküle İğne Oyaları ile dördüncü belgesel 62 yıldır küfe sanatı ile uğraşan Hakkı Ateş (76) ile beşinci belgesel 63 yıldır terzilik sanatını icra eden İsmet Acar (75) altıncı belgesel İznik’e bağlı Tacir Mahallesi’nde 50 yıldır Sıcak Demir Ustalığı yapan Necip Saraç (62) ile yedinci belgesel 55 yıldır Yorgan Ustalığı yapan Ali Topkara (68) ile sekizinci belgesel 55 yıldır Radyo ve Televizyon Ustalığı yapan Ekrem Sevim ile dokuzuncu belgesel Çömlek Ustası Hasan Yaman (55) ile onuncu belgesel Saat Ustası Ramis Asa (72) ile on birinci belgesel 70 yıldır Yüncülük mesleği ile uğraşan Süleyman Ferik (84) ile on ikinci belgesel 50 yıldır soba ustası olan Mehmet Topçu (72) ile, on üçüncü belgesel Ahşap Ustası Servet Bağcı (63) ile on dördüncü belgesel yarım asırlık Bisiklet Tamir Ustası Ahmet Aşık (65) ile on beşinci belgesel yarım asırlık terzi ustası Ahmet Turhan (68) ile on altıncı belgesel yarım asırlık matbaa ustası Ramiz Pancar (75)ile on yedinci belgeseli İznikspor’un efsane futbolcusu Kaptan İsmail Hakkı Çelik (69) ile on sekizinci belgeseli yarım asırlık elektrik ustası Mehmet Potur (72) ile on dokuzuncu belgesel yarım asırlık taş ustası Mehmet Arslan (76) ile yirminci belgesel ise otuz sekiz yıldır anahtarcılık ve çilingircilik yapan Kadir Kardaş (64) ile yirmi birinci belgesel ise kırk üç yıldır motor ustalığı yapan Recep Aksu (65) ile gerçekleştirildi.
Yaşayan İznik Hazineleri projesi önümüzdeki süreçte de ustaları ekranlara yansıtmaya devam edecek.
Bu kapanacak 20 saniye