Yayınevi ve editörün; bir kitabın istenen yere, hedef okura veya yazarın hayal ettiği noktaya ulaşması konusundaki etkisi oldukça hassas bir yerdedir. Zira yazarın beklentilerinin sonuçla uyumu açısından yayınevi politikası ve editörün çalışması belirleyici olur. Klasik yayıncılıktan farklı olarak kişisel yayıncılığın yazara sunduğu seçenekler arasında, editör çalışması isteyip istemediği de yer alır.
Kişisel yayıncılıkta yazara klasik yayıncılığa göre biraz daha fazla olanak sunuluyor. Klasik yayıncılık eser ve yazar seçimini kendi yayınevi ilkelerine, tanınırlığa ve yazarla yapacağı anlaşmalara göre kırmızı çizgilerle yapıyor. Kişisel yayıncılıkta, yayınevi, özel bir yayın politikası yoksa eserleri bu tür bir elemeye tabi tutmuyor yani adına ve tanınırlığına göre seçim yapmıyor. Yayınevlerinin kendi editörleri varsa onlar da gelen dosyaları titizlikle değerlendiriyorlar. Yani burada da bir ayrımdan söz edemeyiz. Bu; kişisel yayıncılık her gelen dosyayı kabul eder, demek değildir elbette. Yayınevi ve editörün yazar değil eser seçmesi ise tamamen yayınevinin hangi ilkelerle çalıştığına bağlı olarak gelişir. Ancak bağımsız çalışan editörler genelde çalışacakları eseri; çalışma sistemlerine, vakitlerine ve yetkinlik alanlarına göre seçerken kimi zaman kimya tutması, yazarla anlaşma ve uyum gözeten editörler de vardır.
Eser Seçiminde Yazar Danışmanı ve Editörün Birlikte Hareket Etmesi…
Yazardan Direkt Yayınevi Genel Koordinatörü Çağla Miniç Eker, “Bu anlamda yazar danışmanı ve editör ekibiyle gelen dosyaların analizini yazara sunarak ilerliyoruz. Bu, eser seçmek değil eserin nasıl bir yönteme gereksinim duyduğunu anlatmak adına önemli. Redaksiyon çalışması ile yayımlanabilecek dosyalar, editör çalışması gerektiren dosyalar veya geliştirici editörle ilerleyecek dosyalar şeklinde sınıflandırılıyor. Bu noktada yazar; kendini ve yapabileceklerini, eseri hakkında bir profesyonel gözlemi ve yorumu keşfetmiş oluyor.” diyerek klasik yayıncılığa göre daha esnek olan bir seçimden söz ediyor.
Gelen dosyanın türüne göre alanında uzman bir editörle çalışan yazarın ve sonrasında da okurun yayımlanan eserden çok daha tatmin olacağı da şüphe gerektirmeyen bir gerçek. Günümüzde kişisel yayıncılık daha fazla tercih edilmektedir. Bunun en önemli sebeplerinden biri de kişisel yayıncılığın; yeni ve bağımsız yazarlara eserlerini okurla buluşturma şansı vermesi ve yazarın seçim konusunda özgür olması.