DOLAR
32,2020
EURO
35,0069
ALTIN
2.504,53
BIST
10.643,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Az Bulutlu
24°C
Bursa
24°C
Az Bulutlu
Pazartesi Az Bulutlu
26°C
Salı Az Bulutlu
30°C
Çarşamba Az Bulutlu
24°C
Perşembe Az Bulutlu
22°C

Yıldırım Belediyesi, kompost gübre ile ödül aldı

Yıldırım Belediyesi, kompost gübre ile ödül aldı

Yıldırım Belediyesi, pazar atıklarından elde ettiği kompost gübre ile çevreye ve tarıma katkı sağlıyor.

Bursa’nın Yıldırım Belediyesi, Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği tarafından düzenlenen 2023 Sağlıklı Şehirler En İyi Uygulama Yarışması’nda Sağlıklı Çevre Kategorisi’nde Kompost Üretim Tesisi ile ödül kazandı.

Yıldırım Belediyesi, 2022 yılında hizmete açtığı Kompost Üretim Tesisi ile pazar yerlerinde oluşan sebze ve meyve atıklarını komposta dönüştürüyor. Doğal süreçler sayesinde hiçbir masraf yapmadan elde edilen organik gübre, toprağa geri kazandırılıyor.

Tesis, haftalık 3 bin 500 litre organik atık işleme kapasitesine sahip. Yıldırım Belediyesi hizmet birimleri ve sosyal tesislerden çıkan organik atıklar ile ilçedeki semt pazarları ve park bahçe atıkları toplanılarak, kompost gübreye dönüştürülüyor. Tarımsal faaliyetlerde değerlendirilmek üzere hazırlanan kompost gübre daha sonra bitkilendirme ve ağaçlandırma çalışmalarında kullanılıyor.

Yıldırım Belediyesi, elde ettiği kompost gübre ile ilçedeki park, bahçe ve yeşil alanlardaki gübre ihtiyacının yüzde 20’sini tedarik ediyor. Ayrıca kooperatifler aracılığıyla çiftçilere ücretsiz olarak dağıtılıyor.

Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz, ödül töreninde yaptığı konuşmada, “Pazar atıklarını kompost gübre haline getirerek dış alımla yapılan kimyasal gübre tüketimini azaltıyoruz, tarıma ucuz ve daha faydalı girdi elde ederek ekonomik kazanım elde ediyoruz. Fiziksel, kimyasal, biyolojik ve fizyolojik özellikleri kalıcı bir şekilde iyileşen bitkilerle nitelikleri düzelen ürünlerde verim artışının oluşmasına ve elde edilen dengeli oluşumla sürdürülebilir tarımın artırılmasına katkı sağlıyoruz. Ayrıca tesis ile çevrede oluşan koku, hava kirliliği ve sera gazı salınımını azaltıyor, karbon ayak izini düşürüyor ve çöp depolama alanlarına giden atık miktarının düşmesine katkı sağlıyoruz” dedi.