DOLAR
32,4025
EURO
34,7618
ALTIN
2.399,40
BIST
10.208,65
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Yağmurlu
21°C
Bursa
21°C
Yağmurlu
Cuma Yağmurlu
16°C
Cumartesi Hafif Yağmurlu
18°C
Pazar Açık
20°C
Pazartesi Açık
23°C

Bursa’da depreme karşı büyük adım

Bursa’da depreme karşı büyük adım
A+
A-

Bursa Büyükşehir Belediyesi, Yıldırım ilçesinde yaklaşık 6 bin 135 hektar alanı kapsayan mikro bölgeleme çalışması yürütüyor.

Bursa’yı depreme karşı daha dirençli hale getirmek amacıyla Bursa Büyükşehir Belediyesi, Yıldırım ilçesinde yaklaşık 6 bin 135 hektar alanı kapsayan mikro bölgeleme çalışması yürütüyor. Çalışma kapsamında, 20 metre derinliğinde 214 adet sondaj ve 10 metre derinliğinde 170 adet sondaj kuyusu, 300 adet sismik kırılma-masw, 300 adet mikrotremör çalışması yapılacak.

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, beraberindeki Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz ile birlikte Çınarönü Mahallesi’nde devam eden zemin inceleme çalışmalarını yerinde inceledi. Başkan Aktaş, özellikle Yıldırım’ın 1950 ve 60’lı yıllardan sonra yoğun göç alarak, kaçak yapılarla birlikte hormonlu bir şekilde büyüdüğünü ve imar planlarının da bu manada tam olarak oluşturulamadığını kaydetti.

Başkan Aktaş, “Olayı kısa vadede birkaç dönüşümle halletmekten ziyade Yıldırım’ın bütününde konuyu halletmeyi hedefliyoruz. Tabi biz bir yerlerde dönüşüm çalışmaları yapıyoruz. O dönüşümleri de lokal olarak yaptığımız jeolojik etütlerle devam ettiriyoruz. Ama fotoğrafın bütününü görmek istiyoruz. Büyükorhan ve 3 merkez ilçede mikro bölgeleme çalışmalarını daha önce tamamlamıştık. Şimdi de Yıldırım ilçemizdeki mikro bölgeleme çalışmalarımızı devam ettiriyoruz” dedi.

Çalışmaların Yıldırım Belediyesi ile iş birliği halinde sürdürüldüğünü ifade eden Başkan Aktaş, “Şehrimizi bu manada tanımak, özellikle dönüşüm gereken bölgelerle alakalı altyapıyı iyi oluşturmak adına bu çalışmalar çok önemli. Belki depremi konuşmak hoş değil ama Hatay’da, Nurdağı’nda, Kahramanmaraş’ta deprem konuşulmadığı için veya az konuşulduğu ya da gerekli tedbirler alınmadığı için maalesef bu acı gerçekle karşı karşıya kaldık. Dolayısıyla yeni acılar yaşamamak adına şehrin bütünde dönüşümle alakalı, altyapıyı oluşturmak kaçınılmaz bir gerçek. Deprem belki 50 sene, 100 sene, 200 senede bir oluyor ama bıraktığı acılar ve yaralar da aynen o kadar 100 senelik oluyor. Deprem önlenemez ama aldığımız tedbirlerle depremi en az zararla atlatmak bizim elimizde. Bizim yaptığımız çalışmalar da aynen budur” diye konuştu.

Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz da ilçenin tamamını kapsayan bu mikro bölgeleme çalışmasına verdikleri destekler nedeniyle Başkan Aktaş’a teşekkür etti. Yıldırım Belediyesi olarak yaptıkları tüm kentsel dönüşüm projelerinde zemin etütlerini gerçekleştirdiklerini kaydeden Yılmaz, “Ama bu çalışma şehrin bütününü kapsaması bakımından çok önemli. Bundan sonraki süreçte yapılacak tüm dönüşüm projeleri bu çalışmalarla birlikte gerçekleştirilecek. Şu anda Yıldırım’ın 10’dan fazla noktasında gerek Büyükşehir tarafından gerekse bizim ve özel sektörün girişimleriyle birlikte dönüşüm çalışmaları yapılıyor. İnşallah önümüzdeki günlerde bu çalışmalarımızı arttırarak sürdüreceğiz” dedi.