CHP Bursa Milletvekili Prof.Dr.Yüksel Özkan, başta gençler üzerinde olmak üzere AKP hükümeti tarafından dayatılan yasakların yol açacağı sosyo-ekonomik sonuçların araştırılması ile ilgili TBMM’ye Araştırma Önergesi sundu.
Yüksel Özkan hazırlamış olduğu Meclis Araştırma Önergesi ile ilgili olarak şunları söyledi;
“3 Y” ile (Yolsuzluk, Yoksulluk, Yasaklar) mücadele edeceklerini söyleyerek iktidara gelen AKP’nin 20 yılın sonunda geldiği noktada, “Türkiye, 2021 Hukukun Üstünlüğü Endeksi’nde 139 ülke arasında 117’inci sırada, Doğu Avrupa ve Orta Asya grubunda bulunan 13 ülke arasında sonuncu sırada, Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi’ne göre 180 ülke arasında 149. sırada yer almıştır. Twitter’ın yayınladığı Şeffaflık Raporu’na göre ise dünyada en fazla içerik kaldırma talebinde bulunan 3. ülkeyiz. İnternetin özgür olmadığı ülkeler arasındayız.”
Gençleri Baskı Altına Alacaklar
2021-2022 Basın Özgürlüğü Raporu’na dikkat çeken Özkan, mesleğinin gereğini yapan gazetecilerin soruşturmalar geçirdiği, yargılandığı ve hapis cezalarına çarptırıldığı bir ortamda, torba yasa görünümünde “dezenformasyon yasası” Meclis Genel Kuruluna getirilmiş ve AKP-MHP oyları ile kabul edilmiştir, dedi.
İlgili kurum ve kuruluşların ve sivil toplum örgütlerinin görüşlerini dikkate almadan, toplumsal uzlaşıya gidilmeden apar topar geçirilip kanunlaştırılan “dezenformasyon yasası”nın asıl amacının, yaklaşan seçimler öncesinde gençler başta olmak üzere toplumun her kesimini baskı altına almak olduğuna işaret eden Özkan, en başta Andımız olmak üzere, Milli Bayramlar, gençlik festivalleri, konserler, tiyatrolar, filmler, demokratik gösteri ve yürüyüşler ve müzik yasakları devam ederken, sözde sosyal medyayı düzenlemek için getirdikleri bu yasa ile yasakların daha da derinleşeceğini dile getirdi.
Avrupa’dan Sert Eleştiriler Var
Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) Denetim Komitesi tarafından hazırlanan raporunda, TBMM’de kabul edilen ‘dezenformasyon yasasına’ sert eleştirilerin geldiğini belirten Yüksel Özkan, Venedik Komisyonu’nun yayımladığı görüş metninde Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi tarafından güvence altına alınan ifade özgürlüğüne ‘engel’ teşkil ettiği belirtilmiş, AKPM seçim öncesinde getireceği sonuçlardan rahatsızlık duyarak , Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne yasayı onaylamaması çağrısında bulunmuştur, dedi.
ABD İle Görüştüler.
Muhalefet olarak bu yasakçı yasanın geçmemesi için çok direndiklerine değinen Özkan, iktidar milletvekillerinin yasa için ABD’nin Ankara Büyükelçiliği Müşaviri ile görüştüklerini söylediklerini ifade etti. Yüksel Özkan şöyle devam etti; ABD’nin onayı ile iktidara geldiklerini söyleyen AKP’li yöneticilerin, bugün de halkın haykırışlarına kulak tıkayıp, ABD’den “icazet” alarak TBMM’de bu kanunu çıkardıklarını itiraf ettiler, dedi.