DOLAR
34,2285
EURO
37,1648
ALTIN
2.980,37
BIST
9.002,34
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Az Bulutlu
16°C
Bursa
16°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
18°C
Pazar Parçalı Bulutlu
18°C
Pazartesi Açık
20°C
Salı Açık
20°C

Yürüyüş bedensel ve ruhsal sağlığı olumlu etkiliyor

Yürüyüş bedensel ve ruhsal sağlığı olumlu etkiliyor
A+
A-

Uzmanlar yürüyüşün pahalı ekipman gerektirmeyen, ulaşılması kolay, her yaşta yapılabilecek,  bir spor aktivitesi olduğunu vurguluyor. Yürüyüşün bedensel ve ruhsal sağlık üzerine olumlu etkileri olduğunu belirten Prof. Dr. Nihal Özaras; aynı zamanda kalp damar sağlığı, kilo kontrolü ve şeker düzeyinin kontrolü gibi çok önemli faydalar sağladığından da bahsediyor. Özaras, yürüyüş süresinin alıştıkça uzatılmasını ve yumuşak tabanlı, ayak hareketine izin veren ayakkabılar tercih edilmesini öneriyor.

Sağlıklı kalmak için düzenli yürüyüş yapılmalı

Yürüyüşün pahalı ekipman gerektirmeyen, ulaşılması kolay, her yaşta yapılabilecek,  bir spor aktivitesi olduğunu belirten Prof. Dr. Nihal Özaras, yürüyüşün bedensel ve ruhsal sağlık üzerine olumlu etkilerini şöyle sıraladı:

– Kas kuvvetini ve kemik yoğunluğunu artırır,

– Denge ve koordinasyonu iyileştirir,

– Kalp damar sağlığı için çok faydalıdır,

– Şeker düzeyinin kontrolüne yardımcı olur,

– Kilo verdirir ve sağlıklı kilonun korunmasını sağlar,

– Stresi azaltır, psikolojik iyilik halini ve uyku kalitesini artırır.

Öncelikle ayakkabıya dikkat edilmeli

Prof. Dr. Nihal Özaras yürüyüş yaparken öncelikle yumuşak tabanlı ve ayak hareketine izin veren ayakkabılar tercih edilmesi gerektiğini vurguladı ve tavsiyelerini şöyle sıraladı:

– Mevsime uygun, terletmeyen, rahat kıyafetler giyilmeli,

– Yürürken sırtın düz olmasına dikkat edilmeli,

– Baş yukarıda olmalı ve karşıya bakılmalı, yere bakarak yürümemeli,

– Kollar serbestçe yanda sallanmalı ve dirsekler hafif bükük olabilir,

– Önce kısa sürelerle yürüyüşe başlanmalı, alıştıkça yürüyüş süresi uzatılmalı.

İleri yaşlarda arkadaşlarla yürümek daha faydalı

Düzenli yürüyüş yapmanın ileri yaşlardaki kişilerde faydalı olduğunun bilindiğini ifade eden Prof. Dr. Nihal Özaras, “2021 yılında yayınlanan bir araştırmada 60 yaş üstü kişiler, tek başına ve akranlarıyla birlikte yürüyüş yapanlar olarak iki gruba ayrılarak değerlendirildiler. Birlikte yürüyüş yapanlarda motivasyon, fiziksel aktivite, vücut yağ miktarı, fonksiyonel kapasite gibi değerlendirme parametrelerinde tek başına yürüyenlere göre daha fazla iyileşme saptandı” dedi.