DOLAR
34,5258
EURO
36,1904
ALTIN
2.970,99
BIST
9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Az Bulutlu
21°C
Bursa
21°C
Az Bulutlu
Cuma Karla Karışık Yağmurlu
18°C
Cumartesi Kar Yağışlı
6°C
Pazar Az Bulutlu
8°C
Pazartesi Açık
8°C
yildirimwebbanner

Yaşlılıkta sosyal ilişkiler de önemli

Yaşlılıkta sosyal ilişkiler de önemli
A+
A-

Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü, Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, yaşlılıkta anlam bulmanın yollarını anlattı. Tarhan, “Yaşlılıkta anlam bulmanın en önemli yolu, gençlere bilgi ve tecrübe aktarmaktır” dedi.

“Yaşlılıkta anlam bulmanın en önemli yolu, gençlere bilgi ve tecrübe aktarmaktır”

Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü, Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, yaşlılıkta anlam bulmanın yollarını anlattı. Tarhan, “Yaşlılıkta anlam bulmanın en önemli yolu, gençlere bilgi ve tecrübe aktarmaktır” dedi.

“Yaşlılığın bir kayıp değil, bir kazanç dönemi olduğunu unutmamak gerekiyor”

Tarhan, yaşlılığın bir kayıp değil, bir kazanç dönemi olduğunu belirterek, şunları söyledi:

“Yaşlılıkta bazı yetilerimizi kaybediyoruz, ama bazı yetilerimizi de kazanıyoruz. Mesela kazanılan yetiler nedir? Bilgeleşmek, ailede fikir sorulan kişi olmak, insanlara yol gösteren yardım eden kişiler olmak, bazı eserler üretmiş olmak, hayırlı bir evlat büyütmek, faydalı bir ilimle meşgul olmak, öldükten sonra devam eden güzel şeyler bırakmış olmak bunlar hayata anlam katıyor.”

“Yaşlılar gençlere bilgi ve tecrübelerini aktararak anlam bulabilirler”

Yaşlıların gençlere bilgi ve tecrübelerini aktararak anlam bulabileceklerini vurgulayan Tarhan, “Yaşlıları en çok mutlu eden şey gençlerin gelip onlara fikir sormasıdır. Gençler de ben biliyorum diye sormak istemezler. Soru soran gençleri yaşlılar çok sever, çocukları özellikle çok severler. Onlar öğrenmeye meraklı kişiler oldukları için onlar da bildiklerini aktarırlar.

Yaşlılık demek kişinin evin köşesine çekilmesi ya da bir huzurevine gitmesi, o şekilde yaşamak değildir. Toplumda yaşlılar dezavantajlı kişiler olarak görülüyor. Dünya Sağlık Örgütü, 65 ve 74 yaş arasına genç yaşlılık diyor. 75 ve 84 arasına orta yaşlılık diyor. 85 ve üzerine ise ileri yaşlılık diyor. Tüm nüfusta yaş ortalaması çok yükseldiği için onu da kademelendirme ihtiyacı hissediyor. Aslında ideal olan kişinin hayatının sonuna kadar çalışabileceği bir şey bulmasıdır. Sabah kalkınca bir amacının olması, yani gününü kahvede geçiren bir yaşlı daha çabuk yaşlanır.”

“Yaşlılar sosyal ilişkileri de güçlü tutmalılar”

Sosyal ilişkilerin de yaşlılıkta anlam bulmada önemli bir rol oynadığını belirten Tarhan, “Sosyal ilişkileri iyi olan insanların daha az yaşlandığını da kaydeden Prof. Dr. Tarhan, Avrupa’da yaşlı yalnızlığının çok olması nedeniyle bu konuda bütçe ayrıldığı ve yatırım yapıldığını dile getirdi.

Prof. Dr. Tarhan, insanlara çıkarsız, karşılıksız yardım yapanların farkında olmadan sevildiğini belirterek, “İyilik yapan bir kimsenin hayatının ileriki yaşlarında yalnız kalması mümkün değil, bencil kimseler yalnız kalıyor.” şeklinde sözlerini tamamladı.

Bu kapanacak 20 saniye