DOLAR
32,3374
EURO
34,8108
ALTIN
2.390,60
BIST
10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Hafif Yağmurlu
15°C
Bursa
15°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Az Bulutlu
18°C
Pazar Açık
20°C
Pazartesi Açık
22°C
Salı Açık
25°C

Sabahları daha enerjik olmak için 7 altın kural

Sabahları daha enerjik olmak için 7 altın kural
A+
A-

Hava değişimi veya stres gibi çeşitli nedenlerden dolayı sabah erken saatlerde yataktan ayrılmak çoğu kişi için oldukça zor bir durum haline gelebiliyor. Kaliteli ve yeterli sürelerde uyuyan kişilerin sabah hem zihinsel hem fiziksel olarak çok daha dinç ve enerjik bir şekilde güne başladığını söyleyen Anadolu Sağlık Merkezi İç Hastalıkları ve Nefroloji Uzmanı Doç. Dr. Enes Murat Atasoyu, sabahları daha enerjik olmak için 7 öneride bulundu.

1. Yeterli ve düzenli uyuyun

Yeterli sürede düzenli uykunun fizyolojik ve psikolojik sağlık açısından çok önemli olduğunun altını çizen Doç. Dr. Atasoyu, “Günde 7-8 saat uyumak, insanın kendisini iyi hissetmesini ve zihinsel olarak rahatlamasını sağlar. Kaliteli bir uyku için akşam yemeğinde porsiyonlar küçük tutulmalı ve karbonhidrat tüketimi kısıtlanmalıdır. Uykunun en az üç saat öncesinde yemek yemek bırakılmalıdır” dedi.

2. Uyandıktan sonra güneş ışığına maruz kalın

Uyandıktan sonra güneş ışığına maruz kalırken kolları yukarı kaldırıp birkaç kez derin nefes almanın ve esneme egzersizleri yapmanın, duyuların uyarılmasına yardımcı olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Atasoyu, “Vücudun ihtiyaç duyduğu enerjiyi sağlamak için sağlıklı bir kahvaltı yapılması ve yeterince su içilmesi de çok önemlidir. Ayrıca sabah saatlerinde açık havada 10 veya 20 dakikalık hafif bir yürüyüş yapılması da vücudun enerjisini arttıran önemli bir faaliyettir” diye konuştu.

3. Monotonluktan kurtulun

Kişinin monotonluktan kurtulup bir hobi edinmesi de güne daha enerjik başlamasına yardımcı olabileceğini belirten Doç. Dr. Atasoyu, “Hobi yapmak, kişinin stres atmasına ve yeni şeyler öğrenmesine yardımcı olur. Bu da kişinin kendini daha enerjik ve mutlu hissetmesine neden olur” dedi.

4. Düzenli egzersiz yapın

Düzenli egzersizin hem fiziksel hem de zihinsel sağlığı olumlu yönde etkilediğini söyleyen Doç. Dr. Atasoyu, “Egzersiz yapmak, vücudun enerji seviyesini arttırır ve stresi azaltır. Haftada en az 150 dakika orta düzeyde veya 75 dakika yüksek yoğunluklu aerobik aktivite yapılması önerilir” diye konuştu.

5. Sağlıklı beslenin

Sağlıklı beslenmenin, kişinin enerji seviyesini korumasına yardımcı olacağını vurgulayan Doç. Dr. Atasoyu, “Gün içinde düzenli aralıklarla küçük öğünler yemek, kan şekerinin dengede kalmasına ve kişinin kendini daha enerjik hissetmesine yardımcı olur. Ayrıca meyve, sebze, tam tahıllar ve yağsız protein gibi besinlerin tüketiminin artırılması da önemlidir” dedi.

6. Yeterince su için

Vücudun %70’inin sudan oluştuğunu belirten Doç. Dr. Atasoyu, “Yeterince su içmek, vücudun düzgün çalışması için gereklidir. Günde en az 8-10 bardak su içilmesi önerilir” diye konuştu.

7. Stresi azaltın

Stresin, kişinin enerji seviyesini düşürebileceğini vurgulayan Doç. Dr. Atasoyu, “Stresi azaltmak için yoga, meditasyon gibi rahatlama tekniklerinden yararlanılabilir. Ayrıca düzenli olarak sosyalleşmek, kişinin stresini azaltmasına ve kendini daha iyi hissetmesine yardımcı olur” dedi.