Bursa’nın Gemlik Körfezi sınırlarında saat 10.42’de 5.1 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Deprem, İstanbul başta olmak üzere birçok ilde hissedildi.
AFAD verilerine göre, depremin merkez üssü Bursa’nın Mudanya ilçesi oldu. Depremin derinliği 11 kilometre olarak ölçüldü.
Deprem, İstanbul’da da hissedildi.
Deprem, sosyal medyada da büyük yankı uyandırdı. Kullanıcılar, depremin şiddetini ve hissedilen yerlerini paylaştı.
Türkiye’de tsunami, deprem gibi doğal afetlerle birlikte gündeme gelen bir konu. Ancak Türkiye’nin tsunami riski hakkında yeterli bilinç düzeyine sahip olmadığı görülüyor.
Türkiye’de tsunami, okyanus ve denizlerin tabanında yaşanan deprem, volkanik patlama, deniz dibi heyelanları gibi olaylar sonucu oluşan yer değiştirmeler sonucunda su kütlesinin hareketinden kaynaklanan uzun periyotlu, hızları düşük deniz dalgaları olarak tanımlanıyor.
Büyük depremler tsunamiye neden olabilir
Türkiye’de tsunami riski, özellikle büyük depremlerin yaşanabileceği bölgelerde daha yüksek. Marmara Denizi, Ege Denizi ve Karadeniz kıyılarında tsunami riski taşıyan bölgeler bulunuyor.
Özellikle Marmara Denizi’nde, depremlerin yanı sıra deniz dibi heyelanları da tsunamiye neden olabilir.
İBB’nin hazırladığı raporlara göre, Marmara Denizi’nde meydana gelebilecek bir deprem sonrasında, özellikle İstanbul’un güney kıyılarında tsunami dalgalarının yüksekliğinin altı metrelere ulaşabileceği tahmin ediliyor.
Tsunami uyarı sistemleri kuruldu
Türkiye’de tsunami riskine karşı çeşitli çalışmalar yapılıyor. Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Bölgesel Deprem-Tsunami İzleme ve Değerlendirme Merkezi (BDTİM), Marmara, Ege, Akdeniz ve Karadeniz’de tsunami erken uyarı hizmeti veriyor.
BDTİM, depremin meydana gelmesiyle tsunami dalgalarının oluşup kıyılara ulaşması arasında dakikalarla ölçülen belli bir zaman dilimi bulunduğunu belirterek, erken uyarı sisteminin önemine dikkat çekiyor.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) de tsunami riskine karşı çalışmalar yürütüyor. İBB, Marmara Denizi’ne kıyısı olan 17 ilçe için tsunami tahliye yolları belirledi ve bu rotalara tabelalar yerleştirdi.
Tsunami riskine karşı bilinçlendirme çalışmaları da yapılıyor. BDTİM ve İBB, tsunami riski hakkında halkı bilgilendirmek için çeşitli kampanyalar yürütüyor.
Tsunami riskine karşı neler yapılmalı?
Yetkililer ve uzmanlar, tsunami riskine karşı en önemli tedbirin afet bilincinin oluşturulması olduğunu belirtiyor.
Tsunami riski olan bölgelerde yaşayanların, olası bir tsunami durumunda ne yapmaları gerektiği konusunda bilgi sahibi olması gerekiyor.
Bu kapanacak 20 saniye