DOLAR
32,2081
EURO
34,8604
ALTIN
2.444,95
BIST
10.218,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Hafif Yağmurlu
14°C
Bursa
14°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Az Bulutlu
20°C
Pazar Hafif Yağmurlu
18°C
Pazartesi Açık
18°C
Salı Açık
20°C

Aşırı işlenmiş gıdalarda uyuşturucu etkisine dikkat

A+
A-

Aşırı işlenmiş gıdaların tüketiminin yol açtığı sağlık sorunlarıyla ilgili uzmanlardan uyarı geldi. Bilim insanları, yüksek oranda işlenmiş gıdaların, sigara kadar bağımlılık yapıcı ve zararlı oldukları için “uyuşturucu” olarak yeniden sınıflandırılması gerektiğini savunuyor.

Doğal olmayan tatlandırıcılar ve koruyucular içeriyor

Araştırmacılar, donut, şekerli tahıl gevrekleri ve pizza gibi maddelerin 1990’larda sigarayı uyuşturucu olarak kabul eden resmi kriterleri karşıladığını iddia ediyor.

Söz konusu gıdaların, yüksek miktarda doğal olmayan tatlandırıcılar ve koruyucular içerdiğini belirten Michigan Üniversitesi’nden Psikoloji Profesörü Ashley Gearhardt liderliğindeki araştırmacılar, obezite ve diğer kronik hastalıklarla ilgili sorunlara dikkati çekti.

‘Uyuşturucu’ işlevi görüyor

Yapılan çalışmada, bu gıdaların doğal gıdalardan tat ve doku olarak uzak olduklarından dolayı adeta bir “uyuşturucu” işlevi gördüğü belirtildi.

Virginia Tech Üniversitesi’nde Sağlık Davranışları Araştırma Profesörü Alexandra DiFeliceantoni, şöyle dedi:

“Onlar artık yiyecek değil”

“Bunlar şeker ve yağ vermek için tasarlanmış endüstriyel olarak üretilmiş maddelerdir. Artık yiyecek değiller. Bağımlılık yapıcı maddeler vermek için gerçekten iyi tasarlanmış ürünlerdir.”

Uzmanlar: Aşırı işlenmiş gıdalar uyuşturucu gibi #1

ABD’nin obezite tablosu

ABD’de obezite krizi, büyük ölçüde aşırı işlenmiş gıdaların yaygınlığına bağlı olarak gelişiyor.

Mail’in haberine göre, bahsi geçen gıdalar, bu ülkedeki beslenmenin yaklaşık yüzde 50’sini oluşturuyor.

Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri’ne göre Amerikalıların yaklaşık yüzde 70’i obez.

ETİKETLER: