DOLAR
32,2643
EURO
35,0680
ALTIN
2.466,62
BIST
10.319,96
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Az Bulutlu
26°C
Bursa
26°C
Az Bulutlu
Cuma Az Bulutlu
25°C
Cumartesi Az Bulutlu
26°C
Pazar Az Bulutlu
25°C
Pazartesi Açık
26°C

Birleşmiş Milletler buzulların yok olacağını iddia etti

A+
A-

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO), aralarında İtalya’daki Dolomitler, ABD’deki Yosemite ile Yellowstone parkları ve Tanzanya’daki Kilimanjaro Dağı’nın da yer aldığı bazı meşhur buzulların küresel ısınma nedeniyle 2050 yılına kadar yok olacağı tahmininde bulundu.

Birleşmiş Milletler: Meşhur buzullar 2050’ye kadar yok olacak

UNESCO, 50 Dünya Mirası alanında izlediği yaklaşık 18 bin 600 buzulun 3’te 1’inin 2050 yılına kadar yok olacağını tahmin ediyor. Örgüt, geriye kalan buzulların ise ancak küresel sıcaklık artışının 1,5 santigrat derecenin altında tutulması halinde kurtarılabileceğini belirtiyor.

UNESCO’nun Dünya Mirası’na aldığı buzullar, dünyadaki tüm buzulların yüzde 10’unu oluşturuyor ve küresel turizmin odak noktaları olarak biliniyor.

Konuya ilişkin raporun baş yazarı Tales Carvalho, Dünya Mirası buzullarının her yıl ortalama 58 milyar ton buz kaybettiğini, bunun da deniz seviyesinin yüzde 5 yükselmesine neden olduğunu ifade etti.

Carvalho, büyük buzulların erimesinin önüne geçilmesi için en önemli koruyucu önlemin karbon emisyonlarını büyük ölçüde azaltmak olacağına dikkat çekti.