DOLAR
32,3955
EURO
34,7994
ALTIN
2.402,82
BIST
10.208,65
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Hafif Yağmurlu
21°C
Bursa
21°C
Hafif Yağmurlu
Cuma Hafif Yağmurlu
16°C
Cumartesi Hafif Yağmurlu
18°C
Pazar Açık
20°C
Pazartesi Açık
23°C

Bitkisel ürünlere olan talep arttı, uzmanlar uyarıyor

Bitkisel ürünlere yönelim artıyor, uzmanlar uyarıyor: “Hekim kontrolünde kullanmalısınız, aksi halde ciddi zararlar görebilirsiniz.”

Bitkisel ürünlere olan talep arttı, uzmanlar uyarıyor
A+
A-

Pandemi ve ekonomik kriz gibi nedenlerle bitkisel ürünlere olan talep arttı. E-ticaretten satışı yapılan bitkisel karışımların kontrolsüz ve bilinçsiz kullanımı ise uzmanların uyarılarına neden oldu.

İzmir Eczacı Odası Başkanı Tuncay Sayılkan, ilaçların kaynağının çoğunlukla bitkisel kökenli olduğunu ancak kişinin yapısına, ilaçların dozlarına ve etkileşimlerine uygun olan ürünü seçmek için eczacıya danışılması gerektiğini söyledi.

Sayılkan, “Kullanılan ürünler bitkisel kökenli bile olsa masum olmayabilir. Bitkisel kökenli demek, tamamen zararsız demek değil. Bu nedenle hekim kontrolünde ve eczacı danışmanlığı almak gerekiyor. Aksi halde hiç hayal edemediğiniz zararlar görebilirsiniz” dedi.

“Alternatif tedaviler asla ilaç tedavisinin yerini tutmaz” diyen Sayılkan, “Kanser gibi bazı hastalıklara iyi geldiği söylenen ve bilinçsizce kullanılan ürünlerin hiçbirinin doğru olmadığı yıllar içinde görüldü. Eğer vatandaş bir alternatif denemek istiyorsa tedavisini aksatmadan ve hekimine danışarak, eczacı kontrolünde yapmak zorunda” ifadelerini kullandı.

Sayılkan, eczacıların bitkisel ve ilaç tedavileriyle ilgili eğitimlerin tamamını alan tek meslek grubu olduğunu belirterek, “Vatandaşların tedavi ile ilgili en kolay danışabildiği eczacılar var, internette yayımlanan slogan, broşür ya da bir afişe aldanıp sağlıklarını ciddi tehdit edecek birtakım maceralara girip denemeler yapılmamalı. Önce eczaneye, danışsınlar sonra da gerekiyorsa hekimiyle beraber bir program yapılır” dedi.