<>.theiaStickySidebar:after {content: ""; display: table; clear: both;}
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak

Bursa Tabip Odası’ndan 8 Mart basın açıklaması

10.03.2025
A+
A-

Bursa Tabip Odası Kadın Hekimlik ve Kadın Sağlığı Komisyonu, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde BAOB’da bir basın açıklaması düzenledi. Açıklamada, kadınların emek ve beden haklarına dikkat çekildi.

“Emeğimiz de bedenimiz de bizim! Varız, eşitiz, özgürüz” sloganıyla yapılan açıklamada, Dr. Elif Karan Ün, sağlık sektöründeki kadın emeğinin görünmezliğine, iş hayatındaki eşitsizliklere ve toplumsal cinsiyet temelli şiddete dikkat çekti.

Dr. Ün, kadınların sağlık alanında karşılaştıkları ayrımcılıklara karşı mücadelelerini sürdüreceklerini ifade ederek, eşit ve özgür bir çalışma ortamı için taleplerini yineledi. Açıklamada, kadınların kapitalist erkek egemen düzene karşı mücadele ettiği, iktidarın kadınların emeği ve bedeni üzerine söz kurduğu, kürtajın erişilemez hale getirildiği, “Normal Doğum Eylem Planı” ve “Aile Enstitüleri” gibi uygulamalarla kadınların nüfus politikalarının merkezine yerleştirildiği belirtildi. Ayrıca, LGBTİ+’ların haklarının kısıtlanmasına yönelik hazırlıklara dikkat çekildi.

Açıklamada, patriyarkal hegemonik dilden vazgeçilmesi, cinsiyetlendirilmiş tıp eğitiminin eşitlikçi hale getirilmesi, HPV aşısının ücretsiz olması, kadına yönelik şiddete karşı yasaların etkinleştirilmesi, çalışma alanlarında kadınların ihtiyaçlarının gözetilmesi, kadın emeğindeki eşitsizliklerin engellenmesi, üreme ve cinsel sağlık hizmetlerine erişimin kolaylaştırılması gibi talepler ve çözüm önerileri sunuldu.