Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Az Bulutlu
18°C
Bursa
18°C
Az Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
16°C
Pazartesi Az Bulutlu
20°C
Salı Çok Bulutlu
17°C
Çarşamba Az Bulutlu
21°C

Bursa’da Ahilik Kültürü Haftası etkinlikleri başladı

Bursa’da Ahilik Kültürü Haftası etkinlikleri başladı
A+
A-

Bursa’da Ahilik Kültürü Haftası etkinlikleri kapsamında, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, esnaflarla birlikte vatandaşlara pilav ve ayran ikramında bulundu.

Moğol istilasından kaçarak 13. yüzyılda Anadolu’ya yerleşen Türklerin kurduğu ve Osmanlı İmparatorluğu’nun yükselmesine büyük katkılarda bulunan esnaf teşkilatı olan Ahilik Kültürü, her yıl geleneksel olarak kutlanan Ahilik Kültürü Haftası’nda yaşatılıyor. Bu özel hafta, Bursa’da Ticaret İl Müdürlüğü ve Bursa Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (BESOB) işbirliğiyle düzenlenen etkinliklerle kutlandı. Ahilik kültürünün geçmişten günümüze taşınması ve genç nesillere aktarılması amacıyla gerçekleştirilen etkinlikler kapsamında, Bursa Ticaret İl Müdürü İsmail Aslanlar ve BESOB Başkanı Fahrettin Bilgit, beraberlerindeki esnaflarla birlikte Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ı tarihi belediye binasında ziyaret etti.

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, bu özel ziyaret sırasında Türk kültüründe Ahilik kültürünün ve esnaf geleneğinin önemine dikkat çekti. Başkan Aktaş, “Dünya ne kadar değişirse değişsin, ticaretin sistemi, şekli ne kadar farklılaşırsa farklılaşsın esnaflığın ve Ahilik kültürünün değişmeyeceğini düşünüyorum. Yani oradaki doğrular ve gerçekler her zaman aynıdır, değişmez.” dedi. Tarih boyunca Ahilik teşkilatının sosyal yardımlaşma ve dayanışma faaliyetlerinin büyük bir örnek olduğunu vurgulayan Başkan Aktaş, bu kültürün sürdürülmesinin önemine işaret etti.

Aktaş, “Ecdat o kadar anlayışlı ki zamanında Koza Han’dan elde edilen kira gelirleriyle İstanbul’daki bazı camilerin ve imalathanelerin masraflarını karşılamış. Bursa, nasıl bugün Ankara’dan, bakanlıklardan destekleniyorsa o zaman da Bursa’dan bu işler yapılıyormuş. Yani Bursa aslında bu konuda altyapısı olan bir şehirdir. Ben bu vesileyle bu Ahilik kültürünü yaşatan esnaf odalarına ve tüm esnafımıza teşekkür ediyorum.” şeklinde konuştu.

Başkan Aktaş, etkinliklerin devamında Orhangazi Meydanı’nda esnaflarla birlikte vatandaşlara pilav ve ayran ikramında bulundu. Ahilik Kültürü Haftası etkinlikleri, Türk esnaf geleneğinin ve dayanışmasının önemini vurgulamaya devam ediyor.