DOLAR
32,2081
EURO
34,8604
ALTIN
2.444,95
BIST
10.218,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Az Bulutlu
20°C
Bursa
20°C
Az Bulutlu
Pazar Hafif Yağmurlu
17°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C
Salı Az Bulutlu
18°C
Çarşamba Açık
19°C

Bursa’nın 400 yıllık Mevlevihane’si yeniden ayağa kalktı

A+
A-

Taha TÜTÜNCÜ

Bursa’nın 1953 yılında yıkılıp su deposu yapılan 4 asırlık Mevlevihane’si, Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan restorasyonun ardından eski ihtişamına kavuştu.

Açılışa AK Parti İl Başkanı Davut Gürkan, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Yıldırım Belediye Başkanı, Oktay Yılmaz, Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, Bursa AK Parti Milletvekillerinden Mustafa Varank, Osman Mesten, Ayhan Salman, Refik Özen, Ahmet Kılıç ve vatandaşlar katılım sağladı.

Açılış töreni, Bursa Üftade Camii’nden semazenler eşliğinde başlayan kortej yürüyüşüyle başladı. Yürüyüş, Mevlevihane’nin önünde son buldu.

Açılış konuşmasında Alinur Aktaş, “Bursa, tarihi ve kültürel zenginlikleri ile eşsiz bir şehirdir. Şehrin kökleri binlerce yıl öncesine dayanır ve birçok şair ve yazar Bursa’nın güzelliklerini anlatmıştır. Bursa Büyükşehir Belediyesi olarak şehrin tarihi ve kültürel değerlerini koruma ve geliştirmek için önemli çalışmalar yürütüyoruz.

Bursa Mevlevihanesi’nin restorasyonunun tamamlanması, şehrimiz için önemli bir kazanımdır. Mevlevihane, Bursa’nın kültürel hayatına önemli bir katkı sağlayacaktır.

Hazreti Mevlana, Anadolu’da birlik ve beraberlik ruhunu yaymasında önemli rol oynamış bir mütefekkirdir. Mevlevihane’nin yeniden açılması, Hazreti Mevlana’nın fikirlerinin Bursa’da yaşatılmasına vesile olacaktır” dedi.

Aktaş, Mevlevihane’nin sosyal, kültürel ve sanatsal faaliyetlerin yürütüleceği bir kompleks olarak hizmet vereceğini belirtti.

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay ise Mevlevihane’nin yeniden açılmasının önemli bir adım olduğunu söyledi. Altay, “Mevlevihane, Anadolu’nun manevi mirasının önemli bir parçasıdır. Bu eserin yeniden ayağa kaldırılması, medeniyet mirasımızın yaşatılması açısından çok değerlidir” diye konuştu.

Bursa AK Parti Milletvekili Mustafa Varank, “Şerefli mekan, içinde bulunandan gelir, derlermiş. Ancak, asıl önemli olan, kültürü, medeniyeti, teknolojiyi ve kalkınmayı yaşatabileceğimiz bir iklim oluşturabilmektir. Bu iklimi oluştururken mekanların da büyük önemi vardır.

Bu manada, işte burada da bir Mevlevihaneyi tekrar ihya ediyoruz, canlandırıyoruz. Bu tür hizmetleri sürdürerek, 21 yıldır Türkiye’nin 2. yüzyılında her anlamda medeniyet değerleriyle, kültürüyle, sanatıyla ve kalkınmasıyla farklı bir Türkiye oluşturmak için çalışıyoruz.

Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde, Büyükşehir Belediye Başkanımız da bu vizyonla Bursa’ya önemli bir hizmet kazandırıyor. Resmi açılışını yarın Kültür ve Turizm Bakanımız gerçekleştirecek.

Biz, yüzyıllar sonra tekrar sema mukavelesini burada yapıyor olmaktan, bu mekanları zikrullahla buluşturmaktan büyük bir şeref duyuyoruz. Bu işte emeği geçen herkese şükranlarımızı sunuyorum” ifadelerini kullandı.

Safiyuddin Erhan tarafından Ulucami’nin deposundan çıkartılan Sultan Abdulaziz’in Ulucami’ye hediyesi avize, Mevlevihane’ye konarak eşsiz bir değer ortaya çıkardı.

Konuşmaların ardından Mevlevihane önünde dualar edildi. Ardından semazen gösterileri başladı. Semazenler, Mevlevihane’nin içerisindeki semahanede, tasavvuf müziği eşliğinde, yavaş yavaş dönmeye başladılar. Semazenlerin hareketleri, insanın kainattaki yolculuğunu ve Allah’a olan aşkını temsil ediyordu.

Sema gösterisi, izleyenler tarafından büyük beğeni topladı. Semazenlerin hareketleri, izleyenleri büyüledi ve onları derin bir huzura kavuşturdu.