DOLAR
34,2083
EURO
37,3168
ALTIN
2.946,74
BIST
8.830,95
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Hafif Yağmurlu
16°C
Bursa
16°C
Hafif Yağmurlu
Perşembe Çok Bulutlu
16°C
Cuma Az Bulutlu
17°C
Cumartesi Çok Bulutlu
18°C
Pazar Parçalı Bulutlu
19°C

BUSADER’ den büyük “Sürdürülebilirlik” projesi

BUSADER’ den büyük “Sürdürülebilirlik” projesi
12.10.2024
A+
A-

Bursa, İstanbul ve Ankara’daki altı derneğiyle birlikte ülke genelinde sağlık ve eğitim alanlarında gerçekleştirdiği önemli çalışmalarıyla dikkat çeken BUSADER Federasyonu, 2024-2026 döneminde işleyeceği ana tema olarak “Sürdürülebilirlik” konusunu belirledi. BUSADER, iki yıl boyunca “Çevresel Sürdürülebilirlik”, “Sosyal Sürdürülebilirlik” ve “Ekonomik Sürdürülebilirlik” başlıkları altında çeşitli etkinlikler gerçekleştirilecek. Eğitim programları, seminerler, atölyeler, atık geri dönüşümü ve karbon nötrleme başta olmak üzere çok sayıda çalışmanın yapılacağı proje kapsamında sürdürülebilirlik konusunda örnek çalışmaları bulunan kişi ve kurumlara yönelik bir ödül töreni de düzenlenecek.

BUSADER Federasyonu (Birleşik Uluslararası Sağlık ve Eğitim Gönüllüleri Dernekleri Federasyonu), çatısı altında bulunan tüm dernekleriyle birlikte ülke genelinde işleyeceği  “Yenilenebilir Dünya İçin El Ele Projesi”nin tanıtımını gerçekleştirdi. İstanbul BUSADER’in ev sahipliğinde gerçekleşen proje tanıtım toplantısına tüm derneklerin üye ve konukları geniş katılım gösterdi.

İstanbul BUSADER Başkanı Yasemin Yakut’un açılış konuşmasıyla başlayan toplantıda Federasyon Başkanı Zerrin Özgüle, proje ve yapılacak çalışmalara ilişkin bilgi verdi.  Bu alanda yapılacak tüm çalışmalarla yüksek oranda farkındalık yaratmanın, ülkeye ve dünyaya ölçülebilir fayda sağlamanın Federasyonun ana hedefi olacağını belirtti. 

Hedef daha yeşil ve daha sürdürülebilir bir dünya

“İyilik, insanlık sanatıdır” diyerek hareket eden BUSADER Federasyonu’nun, toplum ve dünya için sosyal sorumluluk anlayışıyla çalıştığını vurgulayan Özgüler, “Misyonumuz, toplumsal ilerlemeye ve çevresel korumaya katkı sağlayarak, kalıcı bir iyilik mirası yaratmaktır. Bugün, karbon ayak izimizi azaltma, daha sağlıklı bir dünya yaratma ve sürdürülebilir bir gelecek sağlama konusundaki kararlılığımızı temsil eden sürdürülebilirlik beyanımızı tanıtmaktan onur duyuyoruz. Bu dönem, ‘Yenilenebilir bir dünya için el ele’ projemizle daha yeşil ve daha sürdürülebilir bir gezegen için yolculuğumuza başlıyoruz” diye konuştu. 

Sürdürülebilirlik projesinin planımızı üç temel ilke üzerine kurgulandığını, bu ilkelerin “Çevresel Sürdürülebilirlik”, “Sosyal Sürdürülebilirlik” ve “Ekonomik Sürdürülebilirlik” olduğunu ifade eden Zerrin Özgüle, “Çevresel Sürdürülebilirlik ile çevresel etkilerimizi azaltmak, atıkları en aza indirmek ve karbon salınımını düşürmek için farkındalık yaratmak, Sosyal Sürdürülebilirlik ile Toplulukları güçlendirmek, sosyal adaleti teşvik etmek ve kapsayıcı bir çevre yaratmak ve Ekonomik Sürdürülebilirlik ile de  Uzun vadeli finansal modeller oluşturarak, hem çevreye duyarlı hem de ekonomik sürdürülebilirliği destekleyen projeler geliştirmek amaçlanıyor” dedi.

BUSADER Federasyonu Başkanı Zerrin Özgüle, konuşmasında iki yıl sürecek proje kapsamında gerçekleştirilecek çalışmalara ilişkin şu bilgileri verdi : 

“Çevresel Sürdürebilirlik :BUSADER olarak, insan sağlığı ile gezegenimizin sağlığı arasındaki güçlü bağı kabul ediyoruz. Bu bağ, çevresel sürdürülebilirlik stratejimizin temelini oluşturuyor. Ana projelerimizden bazıları şunlardır:

  • Sağlık ve Doğa Eğitim Programları: Çevre sağlığının, insan sağlığı üzerindeki etkileri konusunda farkındalık yaratmak için eğitim kampanyaları, atölyeler ve seminerler düzenleyeceğiz. Ayrıca tüm medya iletişimlerimizde, bu konularda mesaj vererek gündemde kalmasını sağlayacağız. Bu sayede, temiz enerji, atık yönetimi ve sürdürülebilir yaşamın insan sağlığı üzerindeki olumlu etkilerini topluma öğreteceğiz​.
  • Ev Mutfaklarında Kompost: Ailelerin organik atıklarını geri dönüştürerek bahçelerinde kullanabilmelerini teşvik edecek, böylece çöp sahalarına giden atık miktarını azaltacağız.
  • BUSADER Ormanı Projesi: Üyelerimiz ve yerel toplulukların desteğiyle, BUSADER Ormanı adını verdiğimiz ağaçlandırma projeleri başlatacağız. Bu orman, çevresel sürdürülebilirlik konusundaki kararlılığımızın somut bir sembolü olacak​.
  • Ekopsikoloji ve Terapi Alanları: Doğanın iyileştirici gücünden faydalanmak amacıyla, insanlara doğa ile iç içe olabilecekleri terapi ve ruh sağlığı destek alanları oluşturacağız. Ayrıca gezilerimizde, katılımcılarımızı böyle alanlarla buluşturacağız. Bu etkinlikler, doğayla bağları güçlendirecek ve ruh sağlığına katkı sağlayacaktır. 
  • Karbon Nötrleme Projesi :  Tüm derneklerimizin yaptığı etkinlik ve faaliyetlerimiz neticesinde, çevreye, doğaya ve dünyamıza yaydığımız karbon salımını nötrlemek amacıyla gerekli hesaplamaları yaparak, neden olduğumuz karbon salımı kadar ağaç dikeceğiz. Böylece karbon nört hedefimize ulaşarak, çevremizi ve doğamızı korumaya katkıda bulunacağız. 

Bu projelere ek olarak, tek kullanımlık plastikleri azaltmak, geri dönüşümü teşvik etmek ve eko-dostu ürünler kullanmak için çalışmalar yapacağız. Üyelerimizi başta olmak üzeri herkesi çevre kirliliğini azaltmak adına termal şişeler ve paslanmaz çelik su şişeleri gibi tekrar kullanılabilir ürünleri tercih etmeye davet edeceğiz.

Sosyal ve Ekonomik Sürdürülebilirlik : Sağlık ve eğitim alanlarında iyilik yolunda çalışan bir Federasyon olarak, çevreyi korumanın yanı sıra sosyal adalet ve ekonomik dengeyi sağlamak da önceliklerimiz arasındadır. Sosyal sürdürülebilirlik girişimlerimiz, toplulukları güçlendirmeye ve herkesin sürdürülebilir bir gelecekten faydalanmasını sağlamaya yönelik olacaktır.

  • BUSADER 2025 Sürdürülebilirlik Ödülleri: Çevresel sürdürülebilirlik konusunda örnek çalışmalar yapan kişi ve kurumları ödüllendireceğiz​.
  • Geri Dönüşüm Sokağı: Geri dönüşüm konusunda farkındalık yaratacak sanatsal sokaklar oluşturmayı hedefliyoruz. Bu alanlar, halkın geri dönüşüm uygulamalarını yerinde öğrenebileceği eğitim merkezleri de olacak.
  • Eko-Dostu Promosyon Ürünleri: Sürdürülebilir, tekrar kullanılabilir ve doğa dostu promosyon ürünleri kullanarak, hem farkındalık yaratacak hem de sürdürülebilir yaşam tarzlarını teşvik edeceğiz​.
  • Tekstil Atıklarının Değerlendirilmesi: Federasyonumuz çatısı altındaki tüm derneklerimizle beraber tekstil atıklarının ekonomiye dönmesi konusunda projeler üreteceğiz.

Sonuç olarak, BUSADER Federasyonu’nun sürdürülebilirlik misyonu, sağlık, iyilik ve toplumsal refah değerlerimizle derin bir uyum içindedir. Birlikte, sağlıklı bir çevre ve sağlıklı topluluklar için çalışmaya devam edeceğiz. Her birimizin attığı küçük adımlar, daha sürdürülebilir bir geleceğe doğru büyük değişiklikler getirecektir.

Herkesi bu yolculuğumuzda bize katılmaya davet ediyoruz. ‘Yenilenebilir bir dünya için el ele’ verelim ve insanlık ile gezegen sağlığını birlikte koruyalım.”
Federasyon Başkanı Zerrin Özgüle, tanıtım bilgilendirmesinin ardından tüm başkanlarla birlikte mesajlar içeren el pankartlarıyla projeyi başlatmak üzere ilk adımı attı. Programda tüm katılımcılara geri dönüşüm ürünü el çantaları hediye edildi.

ETİKETLER: