Sanayi üretiminde temmuzda aylık bazda yüzde 8,4 artan endeks, iş dünyasında memnuniyet yarattı.
Sanayi üretiminin pandemi etkisiyle nisan ayında düştüğünü, normalleşme ile birlikte mayıs ve haziran aylarında artışa geçtiğini ifade eden iş dünyası temsilcileri, sanayi üretimindeki artışı değerlendirdiler.
Bursa iş dünyası temsilcilerinin görüşleri şu şekildedir:
BALKANTÜRKSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Berat TUNAKAN:
Sanayi üretiminin Temmuz ayında da artmaya devam etmesi ve bunun aylık bazda yüzde 8,4’lük artışla verilere yansıması elbette memnuniyet verici. İş dünyası üretmeye, çarklar dönmeye devam ediyor. Burada üzerinde hassasiyetle durmamız gereken durum iyileşmedeki devamlılık ve sürdürülebilirlik olmalıdır. Birlik ve beraberlik içinde bu dönemi de atlatacağız.
BEKSİAD Başkanı Ömer YILDIZ:
Dünyayı etkisi altına alan salgının etkileri devam ederken ekonomideki olumlu sinyaller umut veriyor. İş dünyası olarak bizler zaten işimizin başındayız, üretiyoruz, moralimiz iyi. Tabi bunu sürdürülebilir hale getirmek çok önemli, bunun için de gayret gösteriyoruz. Birlik beraberlik içerisinde bu sıkıntılı dönemi atlatacağımıza olan inancımız tam. Bunun ilk belirtilerini de sanayi üretim endeksinden görebiliyoruz.
GESİAD Yönetim Kurulu Başkanı Murat KAYA:
Yeni normale geçişimizle birlikte, üretim faaliyetlerinde ve rakamlarda gözle görülür bir artış olduğunun farkındayız. Bizler de iş dünyası olarak buna katkı koymak için elimizden gelen mücadeleyi veriyoruz. Ancak bunun sürekli hale gelmesini, üçüncü çeyrekte de katlanarak artmasını ümit ediyoruz. Diğer taraftan ihracat kanadının da biraz daha fazla artması gerektiğini vurgulamak isterim.
İMSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa ANDIÇ:
Faiz indirimleri neticesinde konut satışlarının artması, satılan dairelerin yerine yenilerinin yapılmaya başlanması haliyle inşaat sektörünü ve inşaata dayalı sanayi üretimini de arttırdı. Sektörümüzün ülke ekonomisine yaptığı katkının önemli olduğunu düşünüyoruz. Bunun devamı ve sürekliliği için gayret içerisindeyiz.
Kayapa OSB Yönetim Kurulu Başkanı Yalçın TOY:
Haftaya güzel bir gelişmeyle başladık. Tünelin ucunda görülen ışık belirginleşmeye başladı. Bu gelişmeler memnuniyet verici ancak bunun sürdürülebilirliği de çok önemli. Özellikle siyasi istikrarın da önemli olduğunun altını çizmek isterim.
MÜSİAD Bursa Şube Başkanı Nihat ALPAY:
Mart ayının ortalarında salgınla ilgili tedbirlerin zirveye çıktığı dönemden bu yana 6 ay geçti. İlk 3 ayda sert tedbirlerden dolayı tabiatıyla ekonomide bir daralma oldu ancak hazirandan bu yana tedbirlerin peyderpey gevşetilmesiyle hızlı bir toparlanma dönemine girdik. Bunun başında da sanayi üretimi geliyor. Bizim elastik üretim yapımız ve hedef ihracat pazarlarına yakın olmamızdan kaynaklanan dinamik bir yapımız var. Bunun da tesiriyle bu rakamlar şaşırtıcı değil. Bizler sahada olarak bu rakamları müşahede ettik. Yılın bitmesine 3,5 ay kaldı. Ümit ederiz ki ülkemizde tekrar kısıtlamaları getirecek ikinci bir dalga olmaması halinde hızlı toparlanma devam edecektir.
NOSAB Yönetim Kurulu Başkanı Erol GÜLMEZ:
Nisan ayında zaten otomotiv sektörü kapalıydı. NOSAB özelinde elektrik tüketimine baktığımızda yüzde 50-52 arasında bir küçülmemiz vardı. Dolayısıyla bu rakamlar, yüzde elli küçülen ekonominin normale döndüğünü gösteriyor. Bu veriler mutluluk verici ancak Covid-19’da ikinci dalgaya yakalanmamız lazım, çünkü ekonomimizin bunu taşıyacak bir gücü yok.
TÜGİAD Bursa Şube Başkanı Ersoy TABAKLAR:
Ekonomideki normalleşmenin üretime etkisi, Temmuz ayı sanayi üretim endeksine de yansımış durumda. Sanayi üretim endeksi, Covid-19 salgın sürecinde normalleşme sonrası yakaladığı ivmeyi temmuz ayındaki yüzde 8,4’lük artışla sürdürdü. Bu rakamlar memnuniyet vericidir ancak sürekliliğin olması gerektiğini de belirtmeliyiz.
TÜMSİAD Bursa Şube Başkanı Mustafa Kemal ŞERBETÇİOĞLU:
Salgının en ciddi etkilerinin görüldüğü nisan ayında doğal olarak gerileyen sanayi üretim endeksi, üst üste 3 aylık toparlanmanın ardından tırmanışa geçti. Sanayi üretimindeki bu olumlu tablo iş dünyasına moral ve umut oluyor. Hükümetimizin özellikle reel sektöre yönelik almış olduğu tedbirler ve sanayicilerimizin aldığı sorumluluklar ülkemizin enerjisini ve dinamizmini ortaya koyuyor ve diğer ülkelerden pozitif ayrılmaya devam ediyor. Pandemi sürecinden en az etkilenen ve tüm süreçlerin başarılı bir şekilde yönetildiği ülkemizde, üretimin üçüncü Çeyrekte daha başarılı bir noktaya geleceğine olan inancımız tamdır.
Bu kapanacak 20 saniye