Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak

CHP Bursa’dan okullarda ücretsiz öğünlerin kaldırılmasına tepki

CHP Bursa’dan okullarda ücretsiz öğünlerin kaldırılmasına tepki
A+
A-

CHP, okullarda ücretsiz öğünlerin geri getirilmesi için her il ve ilçede eylem başlatacağını duyurdu.

Esra Can/ Uludağ Gazetesi

CHP Kadın Kolları 81 il 973 ilçede, okullarda tek öğün yemeğin kaldırılmasına ilişkin eş zamanlı açıklama gerçekleştirdi. CHP Bursa İl Kadın Kolları Aysel Okumuş tarafından yapılan açıklamada, çocuk yoksulluğu ve bu sorunun ciddiyeti vurgulandı.Açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Dünya değişiyor ve ülkemizde de pek çok konu gündemimizi meşgul ediyor. Bu gelişmeler arasında belki de en acil ve önemli sorunlardan biri çocuk yoksulluğudur. Ekonomik kriz, yüksek gıda fiyatları ve dar gelirli ailelerin yaşadığı zorluklar, çocuklarımızın sağlıklı ve dengeli beslenmesini engelliyor. Bu, geleceğimizi olumsuz etkileyen bir durumdur.Üzücü bir şekilde, Türkiye’de 5 yaş altı çocukların bodurluk oranı her geçen gün artıyor. Açlık ve yetersiz beslenme çocuklarımızın büyüme ve gelişmelerini olumsuz etkiliyor. Ekonomik krize rağmen çocuklarımıza yardım etmek yerine, iktidar çocukların bir öğün yemeğini dahi gözden çıkardı. Seçim öncesinde vaat edilen ücretsiz öğünler söz konusu olduysa da, sonrasında bu vaatler unutuldu ve çocuklar unutuldu.

“Önce saray harcamalarından tasarruf yapın”

Peki, bu ücretsiz öğünler neden kaldırıldı? İktidarın gerekçesi neydi? Tasarruf mu? Bu soruların cevapları aranmalıdır. Tasarruf yapılacaksa, önce saray harcamalarından yapın. Sarayın bütçesinin arttığı bir dönemde, çocukların açlığını gerekçe göstermek kabul edilemez.AKP’ye oy veren kadınlara sesleniyoruz: Sizce çocuklarınız aç kalmalı mı? İktidar, sadece seçim öncesinde çocukların durumunu düşünüyor gibi görünüyor. Ancak bu sorunun çözümü sadece seçim dönemlerinde değil, her zaman gündemde olmalıdır.Muhalefet partilerinin okullarda ücretsiz yemek teklifi reddedilmiş olsa da, bu sorunun çözümü için mücadele devam etmelidir. Çocuklarımızın sağlıksız beslenmesi sadece onların değil, ülkemizin geleceği açısından da büyük bir sorundur.TÜİK verilerine göre, 7 milyon 600 bin çocuk dengeli beslenemiyor. Toplam çocuk sayımız 22 milyon 738 bin 300. Bu çocukların yüzde 33.7’si yani 7 milyon 662 bin 807’si maddi yoksulluk içinde yaşıyor. Türkiye Çocuk Araştırmasına göre, çocuklarımızın yeterli meyve, sebze ve protein kaynaklarına ulaşamadığı bir gerçektir.

“Anneler çaresiz bırakıldı”

Anneler, ekonomik sıkıntılar nedeniyle çaresiz bırakılmış durumda. Okul beslenme çantasının maliyeti oldukça yüksek ve birçok aile bu maliyeti karşılayamıyor. Bu da çocuklarımızın aç olarak okula gitmesine neden oluyor. Anneler, harçlık veremiyor ve çocuklarını aç göndermek zorunda kalıyor.Ülkemizin ekonomik zorluklar içinde olduğu bir dönemde, çocuklarımızın beslenme sorunu çözülmelidir. Hiçbir çocuk aç yatmamalıdır. Belediyeler, öğrencilere destek olmak için çaba sarf ediyorlar ve bu çabalar takdir edilmelidir.Bugün burada bir araya geldik ve ülke genelinde tek ses olduk. İktidara sesleniyoruz: Ücretsiz öğünler acil bir ihtiyaçtır ve bu sorun derhal çözülmelidir. Çocuklarımızın sağlıklı büyümesi ve gelişmesi için gerekli olan beslenme hakları gasp edilmemelidir.Bu mücadelede asla vazgeçmeyeceğiz. Geleceğimizin teminatı olan çocuklarımız için mücadelemizi sürdüreceğiz. Onların açlığına izin vermeyeceğiz.Bugünden itibaren her il ve ilçede eylemler başlatıyoruz. Çocuklarımızın geleceğini korumak için mücadelemize devam edeceğiz.”