Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Az Bulutlu
20°C
Bursa
20°C
Az Bulutlu
Pazar Hafif Yağmurlu
16°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C
Salı Az Bulutlu
18°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
20°C

Hatay Ulu Camii, Bursa’nın desteğiyle ayağa kalkıyor

Hatay Ulu Camii, Bursa’nın desteğiyle ayağa kalkıyor
A+
A-

Hatay’ın sembol yapılarından biri olan Ulu Camii, Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin desteğiyle yeniden inşa edilecek.

Bursa Büyükşehir Belediyesi, Hatay‘daki depremlerde zarar gören ve tamamen yıkılan tarihi Antakya Ulu Camii’nin restorasyon çalışmalarına başladı. Antakya Ulu Camii, 1271-1272 yıllarında inşa edilen tarihi bir camiydi ve depremler sonucu büyük hasar gördü. Bursa Büyükşehir Belediyesi, bu sembolik caminin restorasyonunu üstlenerek, çalışmalara başladı.

Restorasyon süreci için öncelikle alanda kontrollü bir şekilde temizleme çalışmaları başlatıldı. Antakya Ulu Camii’nin restorasyonu için Bursa Büyükşehir Belediye Meclisi tarafından alınan kararın ardından, röleve, restitüsyon ve restorasyon projeleri hazırlıklarına başlandı. Harita Şube Müdürlüğü ekipleri, tarihi caminin mevcut durumunu belirlemek için sahada ölçümler yaparak veri topladılar. Ayrıca, tarihi yapının 3D tarama ile modellenmesi için çalışmalar yapıldı.

Restorasyonu üstlenen firma da saha çalışmalarına başladı. Tarihi enkaz alanında şantiye kurulumu tamamlandı ve ekipler, moloz yığınları arasındaki tarihi kalıntıları temizlemeye başladı. Alanın temizlenmesinin ardından tarihi yapının aslına uygun olarak restorasyon çalışmalarına hızla başlanacak.

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Hatay’da depremlerin ikinci haftasından bu yana önemli görevler üstlendiklerini ve bu görevlerden birinin tarihi Antakya Ulu Camii’nin restorasyonu olduğunu belirtti. Aktaş, “Hatay’ın genelinde olduğu gibi, Ulu Cami’de de maalesef taş üstünde taş kalmamış desek yeridir. Ancak özellikle tarihi eser restorasyonları konusunda oldukça deneyimliyiz. Bursa’daki tecrübelerimizi en iyi şekilde ortaya koyup, Antakya Ulu Camii’ni de aslına uygun olarak en kısa zamanda ayağa kaldırmak en büyük arzumuz” dedi.

Tarihi ve kültürel mirasın korunması için başlatılan bu restorasyon çalışması, Hatay’ın önemli bir sembolünün yeniden ayağa kaldırılmasına katkı sağlayacak ve bölgeye tarihi değerini geri kazandırmaya yönelik önemli bir adım olacak.