DOLAR
32,3654
EURO
34,7943
ALTIN
2.393,07
BIST
10.266,24
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Hafif Yağmurlu
16°C
Bursa
16°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Az Bulutlu
18°C
Pazar Açık
20°C
Pazartesi Açık
23°C
Salı Parçalı Bulutlu
24°C

Dünya çapında yayılan JN.1 varyantı endişeleri artırıyor

Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) “dikkate alınması gereken varyant” kategorisine aldığı JN.1 varyantı, dünya çapında yayılmaya devam ediyor. ABD’deki vakaların yüzde 44’ünden fazlasının da JN.1 varyantı olduğu açıklandı.

Dünya çapında yayılan JN.1 varyantı endişeleri artırıyor
A+
A-

JN.1 varyantı, omicron’un alt varyantıdır ve şimdiye kadar 41 ülkede görüldü. Fransa, İsveç, İspanya ve İngiltere gibi Avrupa ülkelerinde etkisini hissettiren varyant, ABD’de de hızla yayılmaya başladı.

DSÖ, JN.1 varyantının henüz endişelenecek bir durum olmadığını öne sürse de, uzmanlar varyantın oyunun kurallarını değiştirebilecek nitelikte olduğunu düşünüyor.

Minnesota Üniversitesi Bulaşıcı Hastalıklar Araştırma Merkezi’nden Dr. Michael Osterholm, 30’dan fazla ek mutasyona sahip olan yeni varyantın “virüsün ciddi bir evrimini” gösterdiğini iddia ederken, Kanada Guelph Üniversitesi’nden profesör Ryan Gregory yüksek düzeyde mutasyona uğramış varyantın “yeni bir çağ” açtığını söylüyor.

ABD’de JN.1 varyantının yanı sıra grip ve RSV gibi solunum yolu hastalıklarının da artması, yetkilileri alarma geçirdi. Illinois, Massachusetts, New York ve Kaliforniya gibi büyük eyaletler, bazı kamu tesislerinde ve hastanelerde maske zorunluğuna geri döndü.

CDC verilerine göre, 2023’ün son haftasında ABD’de Kovid bağlantılı hastaneye yatışlar yüzde 16,7 artarak 29.095’e ulaştı. Aynı dönemde 10.923 RSV vakası ve grip vakalarında yüzde 6,1 artış görüldü.

İspanya’da ise Kovid ve grip salgını o kadar kötüleşti ki, bazı tatil bölgelerinde pandemi kurallarına geri dönüldü. Yerel medya hastanelerin ve sağlık merkezlerinin dolduğunu, hastaların koridorlarda yattığını veya tedavi için saatlerce beklediğini bildiriyor.

İspanyol hükümeti zorunlu maske zorunluluğu ile ilgili herhangi bir açıklama yapmadı ancak Benidorm ve Alicante gibi turistik noktaların yönetimleri kendi kurallarını yeniden uygulamaya koyuyor. Valensiya sağlık departmanı, solunum yolu enfeksiyonlarındaki artış nedeniyle sağlık merkezlerinde zorunlu maske kullanımını uygulamaya koyduğunu duyurdu.

Dalganın Ocak ayının üçüncü haftasında zirveye ulaşması bekleniyor. İspanya Aile Hekimleri Derneği, grip ve Kovid’in yayılmasını durdurmak için İspanya’daki hastanelerde ve tıp merkezlerinde zorunlu maske takılması çağrısında bulunuyor.