Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Ahmet Fikret Kileci, video konferans sistemiyle basın toplantısı düzenledi.
Başak AKAY
Toplantıda, Ocak 2021 Dönemi Gaziantep ve Güneydoğu Anadolu Bölgesinden gerçekleştirilen ihracat rakamlarının değerlendirmesini yapan Kileci, “2020 yılını artılarla kapattık. Ocak ayında da devamını yaşıyoru.” diyerek ihracat rakamlarını açıkladı.
Rakamlara göre; Gaziantep’te yüzde 8.9’luk artış yaşandı. Kileci, “Bundan sonraki hedefimiz önce İzmir’i geçmek” diyerek, ithalattan fazlasını ihraç eden bir şehre kavuşulduğunu dile getirdi.
Gaziantep’ten 56 firma, ocak ayında ilk kez ihracat gerçekleştirdi. Yapılan ihracatlarda, halı ve yer kaplamaları ilk sırada yer aldı.
İhracat yapılan ilk 10 listesinde Irak, Birleşik Devletler, Birleşik Krallık, Suriye, Almanya, İtalya, İran, İsrail, Mısır ve Hollanda yer aldı. İsrail’e yapılan ihracatta düşüş yaşanırken, diğer ülkeler artışa geçti.
Kileci, Gaziantep’teki yabancı firma sayısının 15 olduğunu belirterek, yerli ve yabancı firmalar arasında teknik ve kanuni olarak dezavantaj veya avantaj bulunmadığını ancak gerçekte bunun sıkıntısının yaşandığını kaydetti. Suriye’den gelen üreticiler örgü konfeksiyonunda, triko, ayakkabı ve plastik konusunda ihracatlarını gerçekleştiriyor 115 yeni ihracatçı Irak, Lübnan, Suriye ve Nijerya’ya ihracat yapıyor.
Markalaşma konusunda da konuşan Kileci, “Ciddi anlamda kendi markamızı yaratmaya çalışıyoruz. Bu ivmelenme belli bir süre böyle devam eder. Bir süre sonra kendi buluşlarınızı ortaya koymanız lâzım. Marka olmak kısa sürede olacak bir şey değil. Biz bir defa şehir olarak markayız. Bu topraklar başka toprak, Gaziantep’te üretici olmak bir markadır.” ifadelerini kullandı.
Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Ahmet Fikret Kileci, son olarak “Ticari olarak dünyanın hiçbir ülkesiyle problemimiz yok, olamaz da.” diyerek ticari ilişkilere değindi ve COVID-19 sebebiyle Çin’de düşüşler olduğunu belirtti.
Bu kapanacak 20 saniye