DOLAR
32,6935
EURO
35,4017
ALTIN
2.497,82
BIST
10.797,45
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Az Bulutlu
30°C
Bursa
30°C
Az Bulutlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
33°C
Pazar Açık
33°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
35°C
Salı Hafif Yağmurlu
34°C

Great Place To Work® genç yetenekleri kazanan Türkiye’nin en iyi işverenlerini açıkladı

Great Place To Work® genç yetenekleri kazanan Türkiye’nin en iyi işverenlerini açıkladı
03.07.2024
A+
A-

İş yeri kültürü ve çalışan deneyimi konusunda küresel otorite Great Place To Work®, genç çalışanların çalışan deneyimini yansıtan “Best Workplaces for Millennials 2024 Listesi’ni açıkladı.Araştırma sonuçları Genç profesyonellerin, iş-yaşam dengesine, esnekliğe, psikolojik sağlık desteğine, adil terfi sistemlerine, anlamlı iş ilişkilerine, inovasyona ve gelişime önem verdiğini gösteriyor.

Great Place To Work® Türkiye, Best Workplaces for Millennials™ 2024 Listesi’ni açıkladı. Listede, genç kuşak çalışanlar tarafından en iyi işveren olarak değerlendirilen 74 organizasyon yer aldı. listenin belirlenmesi aşamasında 600’ün üzerinde organizasyondan genç kuşak çalışanın katıldığı Trust Index™ çalışan deneyimi anketi verileri değerlendirildi.

Great Place To Work® Türkiye tarafından gerçekleştirilen değerlendirme sürecinde ayrıca hem 26-34 yaş aralığındaki çalışanlara özgü eğilimler hem de yaştan bağımsız olarak ortak deneyimler, diğer kuşaklardan çalışanların deneyimleriyle karşılaştırıldı. Analizde şirket büyüklüğü, çalışanlarının demografisi ve sektör normları gibi önemli faktörler de göz önünde bulunduruldu.

Haziran ayının son haftası yayınlanan listenin ardından araştırmaya ilişkin genel raporunu da yayınlayan Great Place To Work®, bu yıl raporunu daha kapsamlı hale getirmek için yeni bir araştırma verisi de kullandı. Daha önceki yıllardan farklı olarak, Trust Index™ verileri yanı sıra ağırlıklı ortalamayı gösteren korelasyon değerlerini de kullanarak kıyaslamalar yapıldı. 60 sorudan oluşan Trust Index™ çalışan deneyimi anketinin en önemli sorusu olan “Genel olarak buranın harika bir iş yeri olduğunu söyleyebilirim” temel alınarak diğer 59 soru üzerinden bir korelasyon çalışması yapıldı. Böylece Y ve Z kuşağı için bu yılın en çok önemsenen başlıkları belirlendi. İşveren ve çalışan bakış açılarından değişimleri gözlemlemek amacıyla Gallup ve Deloitte’un 2024 Y ve Z Kuşağı Araştırmalarının sonuçları da raporda yer alıyor. Bu yıl ayrıca Great Place To Work® ile iş birliği kapsamında gençlere yönelik iş bulma platformu Youthall da raporlama sürecine aktif olarak dahil oldu ve genç kuşak üzerinden kendi analizlerini paylaştı ve kapsamlı bir analiz yapılmasına katkıda bulundu.

Eyüp Toprak: “Gençleri anlamak ve beklentilerini karşılamak büyük fark yaratıyor..”

Liste şirketlerinin çalışanlarına standart şirketlere kıyasla çok daha olumlu bir iş deneyimi sunduğunu belirten Great Place To Work® Türkiye CEO’su Eyüp Toprak, “ Bu durum, Trust Index™ anketinden elde edilen çarpıcı verilerle açıkça görülüyor. Çalışanların değerlendirmesine göre listede yer alan şirketler yeni ve daha iyi yöntemler denemeyi teşvik etmede %80 oranında çok daha olumlu bir deneyim sunuyorlar. Haksızlığa uğradıklarında adil bir değerlendirme alacaklarından emin olan çalışanların olumlu yanıt oranı ise %76. Ayrıca %83 oranında çalışma ortamının iyi olduğuna inanıyorlar. %70 oranında olumlu yanıt ile de duygusal ve psikolojik olarak sağlıklı bir iş yeri ortamı deneyimi yaşıyorlar. Etkin liderliğin öneminin bir kanıtı niteliğinde olan anket ifadelerine baktığımızda ise genç kuşak çalışanlar, yöneticilerinin kendilerini düzenli olarak bilgilendirdiğini söylüyorlar ve yöneticilerine her türlü soruyu sorabildiklerini ve net cevaplar alabildiklerini belirtiyorlar. Şirket içinde iş veya bölüm değiştirirken iyi karşılandıklarını ve uyum sağlamaları için destek gördüklerini ifade ediyorlar. Ayrıca yöneticilerinin kendilerine insan olarak değer verdiklerini ve sadece iş gücü olarak görmediklerini düşünüyorlar.

smiling young business people working with laptop at workplace

Eyüp Toprak: “İşte anlam arayan Y ve Z kuşağı çalışanlarının kariyer beklentileri daha yüksek

genç kuşak çalışanların diğer yaş gruplarından çok daha endişeli olduğunu söylemek yanlış olmaz – diye belirten Toprak, “Y ve Z kuşağı çalışanları, yaşam maliyetleri, iş olanakları, sağlığı koruma, işsizlik ve iklim değişimi gibi konularda endişe duyuyorlar ve iş yerinde beklentileri de bu yönde hızla değişiyor. Genç kuşak çalışanlar için esneklik vazgeçilmez bir unsur. Gençlerin büyük çoğunluğu geleneksel ofis koşulları yerine, kendi çalışma saatlerini belirleyebilecekleri ve farklı çalışma modellerinin mevcut olduğu iş modellerini tercih ediyor. Yeni beceriler edinme ve kariyerlerinde ilerleme olanaklarının sunulması da gençlerin iş tercihlerinde kritik bir etken. Sürekli öğrenme ve gelişim fırsatlarına önem veren gençler, şirket seçerken eğitim programları, mentorluk olanakları ve kariyer gelişim planlarını göz önünde bulunduruyor. Çalıştıkları şirketin değerleri ve kültürü ile uyum içinde olmayı önemli bir kriter olarak değerlendirirken şirketin toplumsal sorumluluk projeleri, çevresel sürdürülebilirlik politikaları ve etik değerleri de iş yeri tercihlerinde belirleyici oluyor. Yüksek yaşam maliyetleri ve finansal güvence ihtiyacı, maaş beklentilerini artırıyor. Elbette gençleri anlamak ve bu beklentilerini karşılamak büyük fark yaratıyor.” dedi.

Genç kuşak çalışanlar için işverenlerin öncelik vermesi gereken 5 temel konu

Genç kuşak çalışanlar, iş hayatının merkezine yerleşmiş durumda ve organizasyonların sürdürülebilir geleceği için büyük önem taşıyorlar. Trust Index™ çalışan deneyimi anketi sonuçlarına göre genç kuşak çalışanların beklentilerini karşılamak için işverenlerin öncelik vermesi gereken 5 temel konu dikkat çekiyor. Genç yetenekleri çekmek için organizasyonların esnek çalışma koşulları sunarak çalışanların iş-yaşam dengesini desteklemesi her geçen gün önemini arttırıyor. İş yerinde psikolojik olarak sağlıklı bir ortam oluşturmak ve mental sağlık desteği sağlamak da gençlerin iş yeri seçiminde etkili. Adaletli terfi sistemleri oluşturmak ve çalışanların başarılarını takdir etmek de diğer önemli bir kriter. Şeffaf iletişim yöntemleri kullanan, kurum ilkelerini doğru anlatın ve anlamlı iş ilişkileri kuran organizasyonlar da genç yetenekleri tutabiliyorlar. Genç çalışanlar kariyer geliştirme fırsatları arayışında ve işverenlerinden sürekli öğrenme konusunda yüksek beklentilere sahip oldukları için inovasyon fikirlerinin desteklenmesi ve çalışanların sürekli gelişimlerine olanak tanınması da organizasyonların genç yetenekler tarafından en iyi işveren olarak değerlendirilmesine katkı sağlıyor.

10-99 Çalışan Sayısı Kategorisi

  1. TRABZON PORT
  2. TEKNA İNSAN KAYNAKLARI
  3. XIRTIZ YAZILIM
  4. PUBINNO INC
  5. REMAX TÜRKİYE
  6. BREW INTERACTIVE
  7. GLOBAL IT
  8. YEŞİLOVA HOLDİNG A.Ş.
  9. GREENLOG INTERMODAL LOJİSTİK
  10. LİMA LOJİSTİK
  11. SPINTEKS TEKSTİL
  12. TATİLCİKUŞ SEYAHAT ACENTESİ
  13. MOBİLİZ
  14. YELLOWARE
  15. NORTHER GLOBAL LOJİSTİK
  16. FRANK
  17. BENTEGO
  18. YOUTHALL
  19. SODEC TECHNOLOGIES
  20. LABRYS CONSULTING
  21. ESTE BİLİŞİM
  22. GLOMİL TEKNOLOJİ

100-249 Çalışan Sayısı Kategorisi

  1. RANDSTAD
  2. TOSUNOĞLU TEKSTİL
  3. MECHSOFT
  4. DOCPLANNER
  5. HONEYWELL TÜRKİYE
  6. ASTELLAS
  7. TD SYNNEX TÜRKİYE
  8. MASTERCARD TÜRKİYE
  9. GLASSHOUSE
  10. YILDIZ HOLDİNG
  11. MDP GROUP
  12. CHIPPIN
  13. DENTAKAY DENTAL CLINIC
  14. PLUXEE TÜRKİYE
  15. KOÇ FİNANSMAN
  16. BUKET YIKAMA
  17. FORINVEST
  18. CISCO
  19. HANGİKREDİ
  20. BALL BEVERAGE TURKEY
  21. PAYTR
  22. YEŞİLIRMAK ELEKTRİK PERAKENDE SATIŞ A.Ş.
  23. NUMESYS İLERİ MÜHENDİSLİK A.Ş.
  24. UNITER ETİKET

250-499 Çalışan Sayısı Kategorisi

  1. TEKNASYON
  2. HILTI TÜRKİYE
  3. BEŞTEPE KOLEJİ
  4. KALE PRATT & WHITNEY
  5. – ATA TEKNOLOJİ PLATFORMLARI
  6. TOM DIGITAL
  7. TAV TECHNOLOGIES TURKEY
  8. BİN BİN SCOOTER
  9. GEDİK YATIRIM
  10. HUMMEL

500-999 Çalışan Sayısı Kategorisi

  1. ARCHITECHT BİLİŞİM
  2. LOGO YAZILIM
  3. TAVUK DÜNYASI
  4. SAAT&SAAT
  5. VOTORANTIM CIMENTOS
  6. DAGİ GİYİM SANAYİ

1000+ Çalışan Sayısı Kategorisi

  1. DHL SUPPLY CHAIN
  2. MEDICAL POINT
  3. IPEKYOL GROUP
  4. ETİYA BİLGİ TEKNOLOJİLERİ
  5. HILTON
  6. SCHNEIDER ELECTRIC
  7. YORGLASS
  8. TELEPERFORMANCE TÜRKİYE
  9. PRONET
  10. ERİŞİM MÜŞTERİ HİZMETLERİ
  11. ALLIANZ TÜRKİYE
  12. FLORMAR