DOLAR
32,2020
EURO
35,0069
ALTIN
2.504,53
BIST
10.643,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Az Bulutlu
28°C
Bursa
28°C
Az Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
27°C
Pazartesi Az Bulutlu
25°C
Salı Açık
28°C
Çarşamba Az Bulutlu
22°C

İHRACAT REKORU KIRAN OTOMOTİV SEKTÖRÜ EYLEM PLANINI AÇIKLADI

<strong>İHRACAT REKORU KIRAN OTOMOTİV SEKTÖRÜ EYLEM PLANINI AÇIKLADI</strong>
A+
A-

Mart ayında 3,3 milyar dolar ihracata imza atarak aylık bazda tarihi rekor kıran otomotiv sektörünün Sürdürülebilirlik Eylem Planı açıklandı. Türkiye Otomotiv Sektöründe Sürdürülebilirlik Eylem Planı (OSEP), Ticaret Bakanlığı ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) öncülüğünde Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) tarafından TAYSAD ve OSD’nin katkılarıyla hazırlandı. 

Mart ayı ihracat rakamları ve OSEP’e ilişkin detaylar, TİM Başkanı Mustafa Gültepe, OİB Yönetim Kurulu Başkanı Baran Çelik, TAYSAD Başkan Yardımcısı Berke Ercan, OSD Başkanı Cengiz Eroldu ve OİB Sürdürülebilirlik Komitesi Üyesi Kemal Yazıcı ile ihracatçıların katıldığı basın toplantısında paylaşıldı. 

İHRACAT REKORU KIRAN OTOMOTİV SEKTÖRÜ EYLEM PLANINI AÇIKLADI

OSEP 8 BİN İHRACATÇIYA REHBERLİK EDECEK

TİM’in Sürdürülebilirlik Eylem Planı hedefleri kapsamında hazırlanan ve İklim Değişikliği, Avrupa Yeşil Mutabakatı gibi önemli hedeflere uyum sağlamak için oluşturulan plan, aylar süren çabalar sonucu sektör temsilcilerinin görüşleri de alınarak kapsayıcı ve hedef odaklı bir şekilde hazırlandı. Otomotiv sektöründe faaliyet gösteren yaklaşık 8 bin ihracatçıya rehberlik edecek olan OSEP, endüstriye yol gösterecek ve gelecek hedeflere katkı sunacak bir belge niteliği taşıyor. Altı başlık olarak belirlenen hedeflerin beş yılda tamamlanması öngörülüyor. OSEP, altı başlık halindeki hedeflerden oluşuyor: Bunlar, 1-Farkındalık, 2-Mevcut Durum Tespiti, 3-Yeşil Dönüşüm için Finansa Erişim ve İş birlikleri, 4- Çevresel Etkilerin Azaltılması ve Döngüsel Ekonomiye Geçiş, 5-Çevreci Araçlar için Yeni Teknolojilere Geçiş ve 6-Sosyal Sürdürülebilirlik. Tüm başlıklarda hedeflerin tamamlanmasının 5 yıl sürmesi öngörülüyor. 

İHRACAT REKORU KIRAN OTOMOTİV SEKTÖRÜ EYLEM PLANINI AÇIKLADI

“İLERİ  TEKNOLOJİYE SAHİP OLAN BİR ADIM ÖNDE OLACAK”

TİM Başkanı Mustafa Gültepe, “En büyük pazarımız Avrupa Birliği, Yeşil Mutabakat dahilinde adımlarını hızlandırıyor. Hem otomotiv hem de diğer sektörlerimiz adına çok daha hızlı hareket etmek zorundayız. İleri teknolojiye sahip olanlar rekabette bir adım önde olacak. AB, alternatifi olmayan büyük bir pazar. Dönüşüme seyirci kalma şansımız yok.  Yeşil dönüşümümüz kritik önem taşıyor. Bu anlamda yerli otomobilimiz olan TOGG, aynı zamanda Türk otomotiv sektörünün yeşil üretim gücünü de gösteriyor. Otomotiv ihracatımızın büyümesi, cari denge açısından önemli. Bu doğrultuda Sürdürülebilirlik Eylem Planına emek veren OİB, TAYSAD ve OSD Başkanlarımıza şükranlarımı sunuyorum” dedi. 

İHRACAT REKORU KIRAN OTOMOTİV SEKTÖRÜ EYLEM PLANINI AÇIKLADI

MART’TA 3.3 MİLYON DOLAR TARİHİN EN YÜKSEK İHRACATINA ULAŞTIK

OİB Yönetim Kurulu Başkanı Baran Çelik, 550 bin kişilik istihdam gücü ve yüzde 15 oranındaki pay ile ihracatın lider sektörü olan otomotivin mart ayındaki rekorla önemli bir motivasyon kazandığını söyledi. Baran Çelik “Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100.yılını kutlayacağımız 2023 yılı şerefine 34 milyar dolarlık ihracatla tarihimizdeki en yüksek ihracat rakamına ulaşmayı hedefliyoruz. Deprem felaketi başta olmak üzere küresel çapta yaşanan tüm olumsuzluklara rağmen ülkemizin ihracat odaklı büyümesine katkı sunmaya devam ediyoruz. Mart’ta ihracatımız 3,3 milyar dolar ile aylık bazda tarihinin en yüksek ihracatına ulaştık. Yılın ilk 3 ayındaki ihracatımız da yüzde 15 artışla 8,5 milyar dolar oldu. Yılın ikinci yarısında çip krizinin etkilerinin daha da azalması ile yine tarihi bir rekora imza atarak 34 milyar dolarlık yılsonu hedefimize ulaşacağımızı öngörüyoruz” dedi. 

İHRACAT REKORU KIRAN OTOMOTİV SEKTÖRÜ EYLEM PLANINI AÇIKLADI

HEDEF 2035 YILINDA ARAÇLARIN SIFIR EMİSYONLU OLARAK SATIŞA ÇIKMASI

Türkiye otomotiv endüstrisinin yaklaşık yüzde 77 payı ile en büyük pazarı olan Avrupa Ülkelerinin sürdürülebilir gelecek sağlayan bir mobilite çerçevesi geliştirmeye öncülük ettiğine dikkat çeken Baran Çelik, “Fosil yakıtlı araçları hızla terk eden Avrupa ülkelerinde hedef, 2035 yılında tüm yeni araçların sıfır emisyonlu olarak satışa sunulması. Hali hazırda AB pazarında 2022 yılında benzinli araçların pazar payı %36’ya gerilerken, alternatif enerjili araçların toplam pazar payı %45’i aştı. Elektrikli araçların payı bu oranın içinde %12’ye ulaştı. AB, Avrupa Yeşil Mutabakatı ile Sürdürülebilirlik konusundaki sınırlarını belirledi. Türkiye otomotiv sektörünün ise rekabette ayakta kalabilmek için bu dönüşümün güçlü bir parçası olması gerekiyor. En büyük pazarımız olan Avrupa’yı kaybetmemek ve rekabet gücümüzü korumak için yeni teknolojilere ve elektrikli araçlara yatırım yapmalıyız” dedi. 

İHRACAT REKORU KIRAN OTOMOTİV SEKTÖRÜ EYLEM PLANINI AÇIKLADI

TÜRKİYE’DE ELEKTRİKLİ ARAÇLARIN  PAZAR PAYI  YÜZDE 1 CİVARINDA

Sektörün temel önceliklerinin AB araç emisyon azaltım hedeflerine uyum sağlamak, batarya yatırımlarını artırmak ve şarj istasyonu altyapısını geliştirmek olarak açıklayan Baran Çelik “Türkiye’de halen elektrikli araçların pazar payı henüz %1 civarında. AYM ile getirilen zorunluluk hali göz korkutsa da aslında ülkemiz için büyük fırsatlar barındırıyor. Ülkemizin yenilenebilir enerji potansiyelinin yüksek olması, Avrupa pazarına yakın konumu, sanayicisinin dönüşüme istekli olması değerlendirilirse yeşil bir kalkınma hedefiyle geleceğe ilerleyebiliriz. Devletimiz, sektör paydaşlarımız ve ihracatçı firmalarımızın oluşturacağı sinerji ile Yeşil Dönüşümün başarıyla gerçekleştirileceğine, Türkiye’nin orta vadede karbon nötr araçlar için önemli bir üretim merkezi ve cazip bir pazar konumuna geleceğine inanıyoruz” dedi.

İHRACAT REKORU KIRAN OTOMOTİV SEKTÖRÜ EYLEM PLANINI AÇIKLADI

PLAN ÜLKEMİZE KATKI SAĞLAMASI İÇİN HAZIRLANDI

TAYSAD Başkan Yardımcısı Berke Ercan, “Plan, tüm paydaşlarla otomotiv sektörünün varlığını koruması, rekabetçiliğini geliştirmesi, aynı zamanda büyümesi ve ülkemize katkı sağlaması için hazırlandı. Plan dahilinde sektörümüzün disiplin ve çalışma anlayışı açısından durum tespiti, hareket planı ve performans göstergeleri hazır. Bizlere bu planı uygulamak ve takip etmekten başka yapacak bir şey kalmıyor. Sektörün gelişimi ve sürdürülebilirliği için bu planı harekete geçirmeliyiz” dedi. 

OTOMOTİV SEKTÖRÜNDE DÖNÜŞÜME AYAK UYDURMAK ÖNEMLİ

OSD Başkanı Cengiz Eroldu da “Global otomotiv sektörü dönüşüm içinde. Otomotiv sanayinin başarılı konumunu korumak, rekabetçiliğini güçlendirmek ve bu dönüşüme ayak uydurmak önemli. En büyük pazarımız AB’deki gelişmelere ayak uydurmak bir tercih değil zorunluluk. İkiz dönüşüm olarak tanımlanan yeşil ve dijital dönüşüm olarak adlandırdığımız bu süreçte sanayimiz çalışmalarına devam ediyor. AB «2050 Karbon Nötr» Türkiye «2053 Net Sıfır ve Yeşil Kalkınma» hedeflerini destekliyoruz. Bu çalışmalarımızın en somut sonuçlarını geçtiğimiz günlerde ikincisini yayımladığımız Sürdürülebilirlik Raporumuzda paylaştık. En iyi teknolojilerin uygulanması ve çevresel performansımız, Avrupa’daki tesisler ile yarışır durumda. Son 4 yılda ortalama araç başına kapsam 1 ve kapsam 2 sera gazında yüzde 27,5 düşüş sağlandı. OSD üyesi tesislerde atıkların geri kazanım oranı yüzde 99’a ulaştı. Sürekli iyileşme prensibi ile yeni yatırımlara devam ediyoruz. Hem istihdamımız hem de kadın istihdamımız arttırdık. Otomotiv sanayi faaliyetlerini uzun dönemli planlar üzerine kurgulayan bir sanayi kolu. Bizler bugünden 5-10 yıl sonrasını çalışmak ve planlamak zorundayız. Dünya ticaret ortamının dönüşüm hızı ve dönüşümün boyutu dikkate alındığında planlama her zamankinden daha da önemli hale geldi. Bugün sizlerle paylaşılan, bu Eylem Planı da ana sanayimizin perspektifini yansıttığımız çok önemli ve değerli bir referans. Eylem Planlarının, Yol Haritalarının ve Stratejilerin sıkı takibinin yapılması, aralıklarla güncellemelerinin yapılması şarttır. Şimdi bizlerin üzerine düşen görev; bu plandaki eylemlerin hayata geçmesinin takipçisi olmak ve hedeflere ulaşmak için gerekli koordinasyonu sağlamak. Eylem Planının hazırlanmasındaki liderliği için OİB’ye ve katkıları için OSD ve TAYSAD yönetimi ve üyelerine teşekkür ediyorum” dedi. 

Toplantıda OİB Sürdürülebilirlik Komitesi Üyesi Kemal Yazıcı da Türkiye Otomotiv Sektörü Sürdürülebilirlik Eylem Planının sunumunu yaptı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.