Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Az Bulutlu
22°C
Bursa
22°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
18°C
Pazar Az Bulutlu
19°C
Pazartesi Çok Bulutlu
17°C
Salı Çok Bulutlu
18°C

İkinci el araç piyasasında istikrar için tedbirler uzatıldı

İkinci el araç piyasasında istikrar için tedbirler uzatıldı
A+
A-

Ticaret Bakanlığı, otomotiv piyasasında fahiş fiyat artışları ve stokçuluk faaliyetlerine karşı aldığı tedbirleri uzatmaya devam ediyor.

Bakanlık tarafından 16 Ağustos 2022 ve 6 Temmuz 2023 tarihlerinde İkinci El Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmelikte yapılan değişikliklerle, “pazarlama ve satış kısıtlaması” ile “ilan kısıtlamasına” ilişkin düzenlemeler yapılmıştı.

Bu düzenlemelerin uygulanmasının, otomotiv piyasasında arz ve talebin dengelenmesine ve tüketiciler lehine yönelik olumlu etkileri gözlemlendiğinden, anılan düzenlemelerin uygulama sürelerinin uzatılmasında fayda olduğu değerlendirildi.

Bu kapsamda, İkinci El Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmelikte yapılan değişiklikle “pazarlama ve satış kısıtlaması” ile “ilan kısıtlamasına” ilişkin düzenlemelerin 6 ay süreyle daha 1 Temmuz 2024 tarihine kadar yeniden uzatılmasına karar verildi.

Bu düzenlemelerle, ikinci el motorlu kara taşıtlarının, ilk satışının yapıldığı tarihten itibaren 6 ay geçmeden veya 6 bin kilometreden fazla yol kat etmeden satılmaması zorunluluğu getirilmişti.

Bu kapsamda, 1 Temmuz 2024 tarihine kadar ikinci el araç alım-satım işlemleri, bu düzenlemelere aykırı olmamak kaydıyla gerçekleştirilebilecek.

Öte yandan, Ticaret Bakanlığı olarak 1 Temmuz 2024 tarihine kadar uzatılan 6 ay 6 bin kilometre pazarlama ve satış kısıtlamasına aykırılık teşkil eden ticari faaliyet kapsamındaki satışların noterlikler nezdinde engellenmesi uygulamasının da devam etmesine karar verildi.

Buna göre, ikinci el motorlu kara taşıtı ticareti yetki belgesiyle ikinci el motorlu kara taşıtı ticaretiyle iştigal edenlerin yanı sıra, bir takvim yılı içinde yetki belgesiz üç ve üzerinde ikinci el motorlu kara taşıtı satışı yapan tüm gerçek veya tüzel kişilerin “6 ay 6 bin km. düzenlemesine” aykırı satışları noterlikler nezdinde engellenecek.

Gerçekleştirilen düzenlemeyle ayrıca, ikinci el motorlu kara taşıtlarının, üretici veya distribütör tarafından tavsiye edilen güncel satış fiyatının üzerinde bir fiyattan “ilan yoluyla pazarlaması“ 1 Temmuz 2024 tarihine kadar yapılamayacaktır.

Düzenlemeyle, Ticaret Bakanlığı’nın bu tarihi altı aya kadar uzatmaya yetkisi bulunmaktadır.

Ticaret Bakanlığı, otomotiv piyasasında hem fiyat istikrarını sağlamak, hem de adil ve istikrarlı bir piyasa yapısını tesis etmek amacıyla çalışmalarını kararlılıkla sürdürüyor.