DOLAR
32,2020
EURO
35,0069
ALTIN
2.504,53
BIST
10.643,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Az Bulutlu
28°C
Bursa
28°C
Az Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
27°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
25°C
Salı Açık
28°C
Çarşamba Az Bulutlu
22°C

İnsülin direnci tedavisinde beslenmeye dikkat

İnsülin direnci tedavisinde beslenmeye dikkat
A+
A-

İnsülin direnci, günümüzde her yaşta sık görülen bir sağlık problemidir. Tedavi edilmezse başta diyabet olmak üzere birçok sağlık sorunlarını beraberinde getirebilmektedir.

medicine, diabetes, glycemia, health care and people concept – close up of male finger with test stripe

NEV Sağlık Grubu bünyesindeki NEV FSM Beslenme ve Diyet Bölümünden Uzm. Dyt. Seher Dallı Şen, insülin direnci tedavisinde beslenme ile ilgili önemli bilgiler verdi. İnsülin direnci tedavisinde yaşam tarzı değişiklikleri ile büyük ölçüde iyileşme görüldüğünü aktaran Uzm. Dyt. Seher Dallı Şen, bunların başında da beslenme ve egzersizin geldiğini söyledi.

Bunlara dikkat!

Beslenme konusunda dikkat edilmesi gereken noktalara değinen Uzm. Dyt. Seher Dallı Şen, “Basit şekerden ve basit şeker içeren besinlerden uzak durulmalı (pasta, börek gibi hamur işlerinden tutun, makarnaya kadar), beyaz un yerine siyez, karakılçık, karabuğday, nohut unu gibi baklagil unları ve onlardan yapılan ürünler tercih edilmelidir. Paketli ürünler ve fast food gibi besinlerden uzak durulmalı. Meyvelerin suyu yerine kendisini tüketmeye özen gösterilmeli çünkü meyveler aynı zamanda lif içerirler ve bu sayede kan şekerini daha yavaş yükseltir. Meyve tüketirken porsiyon ölçülerine de dikkat edilmeli. Meyve tüketiminde günden en fazla 1 porsiyona özen gösterilmeli. Üzüm incir gibi şekerli meyveler tüketilmemeli. Meyveleri tek başına tüketmemeye özen gösterilmeli, yanına  badem/fındık/ceviz gibi protein kaynağı olan besinler eklemek, kan şekerinin kontrol altına alınmasına yardımcı olabilir. Lif tüketimi artırılmalı. Lif deyinde ilk akla sebze gelir. Çoğu sebzeler serbest. Renk renk sebze tüketmek önemli. Ama patates, mısır gibi nişasta içeren sebzeler kısıtlanmalı. Kurubaklagiller porsiyon kontrolü yapılarak tüketilebilir lif olarak. Kontrollü bir şekilde öğün aralarını uzatmak tedavide önemli. Uzman kontrolünde aralıklı açlık diyetlerinin olumlu sonuçları görülmekte” dedi.

Stres yönetimi önemli

“Gün içinde en az 2 -2.5 litre su içmeye özen gösterin” diyen Şen, “Günlük kaliteli protein kaynağı (et, yumurta, yoğurt vb.) besinlere yer verilmeli. Bu beslenme düzeni ile birlikte düzenli egzersizi de hayatınızın bir parçası haline getirin. Düzenli uyku uyumaya dikkat edilmeli. Ve stres yönetimi, bu konuya da mutlaka dikkat etmeli” ifadelerini kullandı.