Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Az Bulutlu
16°C
Bursa
16°C
Az Bulutlu
Çarşamba Az Bulutlu
18°C
Perşembe Yağmurlu
20°C
Cuma Hafif Yağmurlu
18°C
Cumartesi Az Bulutlu
18°C

İşe mola, Tomris Uyar ile edebiyat

İşe mola, Tomris Uyar ile edebiyat
A+
A-

Nilüfer Belediyesi Kütüphane Müdürlüğü, “Yılın Yazarı Tomris Uyar” etkinlikleri kapsamında HTS Metal Kalıp Otomotiv Yan Sanayi ve Ticaret A.Ş.’de bir söyleşi gerçekleştirdi.

Nilüfer Belediyesi Kütüphane Müdürlüğü, “Yılın Yazarı Tomris Uyar” etkinlikleri kapsamında HTS Metal Kalıp Otomotiv Yan Sanayi ve Ticaret A.Ş.’de bir söyleşi gerçekleştirdi. Yazar ve eğitmen Hakan Akdoğan’ın katılımıyla gerçekleşen söyleşide, fabrika çalışanları Tomris Uyar’ın “Sarmaşık Gülleri” öyküsünü dinledi.

Söyleşiye, Tomris Uyar’ın ilk kitabı İpek ve Bakır’da yer alan “Sarmaşık Gülleri” öyküsünü okuyarak başlayan Hakan Akdoğan, öykünün bir bekar annenin küçük kızıyla sorunlarını eski kocasına anlattığı, yalnızlık, bıkkınlık, pişmanlık ve beklentilerin dile getirildiği bir mektup öyküsü olduğunu söyledi. Akdoğan, öykünün insanların kendi hayatlarında yaşamadıkları şeyleri, onlara yaşatabilen, çözemedikleri sorunları kendi iç dünyalarında çözdürten bir etki yarattığını ifade etti.

Modern psikoloji biliminin ortaya çıkmadığı 1900’lü yıllardan önce insanların, sorunlarını kitap okuyarak ya da başkalarının hikayelerini dinleyerek kendi sorunlarına çözüm bulduğunu belirten Akdoğan, “Çevrenize baktığınızda çok okuyan insanların, daha sakin olduklarını, konuşmalarında daha dikkatli söylemlerde bulunduklarını, iyi akıl-fikir verdiklerini bilirsiniz. Bunun nedeni aslında okudukları kitaplardaki bütün karakterlerin fikirlerini, kendi içlerine sindirmiş olmaları ve bunlardan çıkarsama yapmalarıdır. İyi edebiyat, iyi terapidir denir. Yani bizler, bu kitapları okuyarak kendi kendimize bazı psikolojik sorunları çözebiliriz.” dedi.

Tomris Uyar gibi yazar kadınların Türkiye için önemine dikkat çeken Akdoğan, o dönem yazar kuşağının özellikle çalışan kadınların sorunlarına eğildiğini, Tomris Uyar’ın yaşamı boyunca hem çalışan hem çocuk bakan aynı zamanda hayata tutunmaya çalışan kadınları konu aldığını söyledi. Akdoğan, “Kadınlar, bu metinleri okuyarak kendi hayatlarındaki bazı sorunları çözdüler.” şeklinde konuştu.

Katılımcılara kitap okuma tavsiyesinde bulunan Hakan Akdoğan, asıl mutluluğun para kazanmak, ev, araba almak olmadığını, sanatta, okumada, iyi film izlemekte ve yeni alanlar bulmakta gizli olduğunu söyledi. Akdoğan, “Haftada bir kitap okusanız, yılda yaklaşık 50 kitap, 50 yılda 2500 kitap eder. 2500 kitap okuyan kişiyle, hiç okumayan bir kişi arasındaki fark 100 bin kitaplıktır. Çünkü 2500 kitap arasındaki etkileşimi ve kişinin onu sindirmesi tamamen farklı bir insan ortaya koyar. Ve dünyaya başka bakmaya başlarsınız.” dedi.

Söyleşinin ardından Nilüfer Belediyesi Kütüphane Müdürü Şafak Baba Pala, Hakan Akdoğan’a ve HTS Metal Kalıp Otomotiv Yan Sanayi ve Ticaret A.Ş. yetkililerine belge vererek teşekkür etti. Pala, Nilüfer Kütüphaneleri olarak insanların yalnızca kütüphaneye gelmelerini beklemediklerini, kitapları, kentin her alanında insanlarla buluşturduklarını vurguladı.