İYİ Parti Bursa İl Teşkilatı, ürünlerinin karşılığını bir türlü alamayan incir üreticilerine destek eylemi yaptı. Ovaakça Meydanı’nda üreticilere seslenen İl Başkanı Selçuk Türkoğlu, “Asıl kazancı hiç ter dökmeyen aracılar sağlıyor. Çiftçimizin sömürülmesine asla izin vermeyeceğiz” dedi.
Kraliyet ailesinin sofralarını süsleyen ve dünyada “Bursa Siyahı” diye tanınan siyah incirde yaşanan dalgalanmaları dile getiren İYİ Parti İl Başkanı Selçuk Türkoğlu, “Ne yazık ki çiftçimiz bu yıl da üzüldü” diyerek, üreticilerin yanında olduklarını vurguladı. Türkoğlu şunları söyledi:
“Türkiye’nin incir üretimi yaklaşık 40 bin ton civarında. 40 bin ton üretimin içerisinde yaklaşık 20 bin ton
ihracat hacmine sahip siyah incirin yüzde 90’ı, Bursa’da yetişiyor ve yurtdışına ihraç ediliyor.
Ayrıca dünya siyah incir rekoltesinin %80’i, Osmangazi ilçesi sınırlarında sağlanırken ve de siyah incir üreticimiz, pazar yaratılamaması sonucu tüccarların insafına bırakılırken, biz milletin sözcüsü İYİ Parti olarak duyarsız kalamazdık, bundan böyle de kalmayacağız.
16 Ağustos tarihinde 25 TL ile güzel bir açılış yapan siyah incir, 10 gün sonra 6-7 TL’ye düşerek çiftçiyi hüsrana uğratmıştır.
Her sene aynı problemi yaşayan üreticimiz incir kesim tarihinden itibaren devam eden bir haftalık süreçte, incir fiyatları tavan yaparken, ilerleyen haftalarda 18 TL gibi inanılması güç bir kayıpla pazarda yer edinmeye çalışıyor.
Bir hafta 25 TL, bir hafta 7 TL’den satışa sunulan incir, ihraç edilen ülkelerde de itibar kaybına uğruyor. Bizim ürünümüzün eşsiz olduğunu bir kez daha yinelemeliyiz. Avrupa marketlerinde tanesi 0.89 ile 0.79 Avro’dan satılan incirin kilosu, bizim paramızla tam 70 TL’yi buluyor. İhracattaki bu korkunç para kimin cebine giriyor, bunu soracağız. Rekabette her zaman öndeyiz. Ancak pazardaki diğer ürünleri de yok sayamayız. Şayet bu dalgalanmaların onüne geçmezsek, ilerleyen günlerde inciri
istediğimiz fiyata satamayabiliriz.
Dalgalanmanın önüne geçebilmek için kesim tarihini biraz esnetmemiz gerekiyor. İncirle ilgili ciddi bir
örgütlenmeye, birliğe ihtiyaç var. Dilerdik ki, bu birlik TARIM A.Ş. olsun ama maalesef Büyükşehir Belediyesi bu konuda da sınıfta kaldı.
Üretici 40 köyden sadece 7 köy ile anlaşabilmiştir. Orada da işler yolunda gitmiyor ve üretici yine tüccarın insafına kalıyor.
TARIM A.Ş.ile çözülemeyeceğine kanaat getirdiğimiz incir konusu IçIn
üreticilerin tek çatı altında ortak bir dilde buluşulmaları gerekiyor.
Kendi birliği üzerinden ihracatını yapmak bu işin birinci çözüm yoludur.
Üretici ve pazarı bir masada buluşturacak olan birlik, tarafların memnuniyetini sağlayarak uzlaştırıcı olmak durumundadır.
İncir mutlaka narenciye gibi ihraç teşviki almalıdır.
Biz İYİ Parti olarak kooperatifleşme sürecinde her türlü desteği vereceğiz.
Çünkü çiftçi ‘Milletin Efendisi’ konumunda kalarak üretimini yapmalı, pazar kaygısına düşmemeli, zarara uğramamalıdır.
Biz İYİ Parti yöneticileri; çiftçimizin, üreticimizin, değerimiz olan incirimizin her daim yanında ve destekçisi olacağız. Her köy bir fabrikadır. İktidarın unuttuğu tarım, hayvancılık, üretim, çiftçi, köylü aslında milletin umudu ve geleceğidir.”