DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Az Bulutlu
22°C
Bursa
22°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
18°C
Pazar Az Bulutlu
19°C
Pazartesi Çok Bulutlu
17°C
Salı Çok Bulutlu
18°C

İznik Çinisi’ne Coğrafi Tescil Mekanizması

İznik Çinisi’ne Coğrafi Tescil Mekanizması

İznik Belediyesi, dünyanın en ünlü çinilerinden biri olan İznik Çinisi’nin hak ettiği değeri görmesi için kolları sıvadı. Coğrafi Tescil Belgesine sahip İznik Çinisi’ni bir standarda kavuşturmak amacıyla Çini Mükemmeliyet Merkezi projesi hazırlayan belediye, projeyi hayata geçirmek için çalışmalarını hızlandırdı.

İznik Çinisi, 14. yüzyıldan 17. yüzyıla kadar Osmanlı İmparatorluğu döneminde altın çağını yaşadı. Dünya genelinde cami, hamam, medrese, saraylar ve onlarca değerli yapıyı süsleyen İznik Çinisi, 17 ve 18. yüzyılda tamamen durma noktasına geldi. 1990’lı yıllardan itibaren yeniden canlanma sürecine giren İznik Çinisi, günümüzde de oldukça popüler bir ürün olarak kabul ediliyor.

İznik Belediyesi, İznik Çinisi’nin dünya çapında hak ettiği değeri görmesini sağlamak için Çini Mükemmeliyet Merkezi projesini hayata geçirmeye karar verdi. Proje kapsamında, İznik Çinisi’nin üretimi ve tanıtımı için bilimsel çalışmalar, üretim tesisi, eğitim ve showroom gibi alanlar yer alacak.

İznik Belediye Başkanı Kağan Mehmet Usta, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “İznik Çini Mükemmeliyet Merkezi projesi üzerinde uzun soluklu ve detaylı bir akademik çalışma gerçekleştirildi. Projenin uygulama alanını belediyemize tahsis olarak aldığımız ilçemiz eski cezaevi alanı olarak belirledik. Bu merkez hayata geçtiğinde İznik Çinisi günümüzde ki değerine değer katacak. Coğrafi İşaret mekanizması bu merkez ile işleyecek. Dünyaya nam salan ülkemizin tanıtım elçisi görevini gören İznik Çinisi, Mükemmeliyet Merkezinde gerçekleşecek bilimsel çalışma ve sonucunda ortaya çıkacak üretimler ile bir standarda kavuşacak. Proje çalışmalarını bitirdiğimiz bu merkezi şuan ihale aşamasına getirdik. İhale sürecini tamamlayarak en kısa sürede inşa çalışmalarına başlamayı hedefliyoruz” dedi.

İznik Çini Mükemmeliyet Merkezi projesinin hayata geçmesi durumunda, İznik Çinisi’nin kalitesinin artması ve daha geniş bir kitleye ulaşması bekleniyor. Projenin, İznik Çinisi’nin dünya çapında tanıtılmasına ve ekonomiye katkıda bulunmasına önemli katkı sağlayacağı öngörülüyor.