Cumhuriyet Halk Partisi Bursa İl Başkanı İsmet Karaca, COVID-19 salgınına bağlı olarak başlangıçtan buyana Bursa’da kaç kişinin hayatını kaybettiğine ilişkin resmi açıklama yapmaktan ısrarla kaçınılmasının nedenini sordu. Bursa Valiliği ve İl Sağlık Müdürlüğü’nün bu konuda kamuoyunu aydınlatmasını talep eden Karaca, yaptığı yazılı açıklamada istatistiklere de yer verdi.
“BURSALILAR, EDİRNE SAĞLIK MÜDÜRÜ’NDEN Mİ BİLGİ İSTESİN?” Türkiye’de COVID-19 salgını nedeniyle ilk vefatın 17 Mart 2020 günü kamuoyuna duyurulduğunu hatırlatan Karaca, o günden buyana Bursa ile ilgili hiçbir resmi açıklama yapılmadığının altını çizdi. Bu konuyu daha önce de gündeme getirerek yetkililere çağrıda bulunduğunu hatırlatan Karaca, “Neden gizliyorlar rakamları, süreç neden şeffaf değil anlamakta güçlük çekiyoruz. Bursa İl Sağlık Müdürü bu konuda açıklama yapmayacaksa, kim yapacak? Bursa kamuoyu adına Edirne, Trabzon veya Adana İl Sağlık Müdürlerimizden mi bilgi isteyelim? Bursalılar adına şeffaf yönetim talebimizi dile getiriyoruz, çok şey mi istiyoruz?” diye sordu.
“BURSA’DAKİ RAKAMLAR KAMUOYUNA AÇIKLANMALI” İzmir başta olmak üzere çeşitli illerde İl Sağlık müdürlükleri tarafından kamuoyunun aydınlatıldığını hatırlatan CHP Bursa İl Başkanı İsmet Karaca, Bursa’daki rakamların ısrarla gizlenmesi nedeniyle, açık kaynak tarayarak elde edilen verileri değerlendirdi. Karaca şunları söyledi:
“Okullar açıldı, açılacak. Halen daha Bursalılara resmi makamlar tarafından bilgi verilmiş değil. Bursalılar, Covid-19 salgınından etkilenerek Bursa’da kaç kişinin vefat ettiğini bilmiyor. Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin e-devlet üzerinden görülebilen vefat sorgulama kayıtlarına göre bu yılın ocak-ağustos dönemi toplam vefat sayısı 11.615 olarak görülüyor. 2016-2019 arasında 4 yıllık ocak-ağustos dönemi ortalaması ise 10.602 kişi. Görüldüğü üzere 2020’nin ocak-ağustos dönemi Bursa’daki vefat sayısı, 4 yıllık aynı dönem vefat ortalamalarından 1.013 kişi daha fazla. Uzun sözün kısası 2020’de, her yıl gördüğümüz ortalama vefat sayılarının üzerine çıkılmış durumda. Bu rakamlara her türlü vefat nedeni dahil. Covid kaynaklı ölüm var mı, yok mu bilinmiyor. Bu konuda resmi açıklama da yapılmıyor.”
Karaca, Bursa’da son 5 yılın ocak-ağustos dönemi vefat sayıları incelendiğinde, 2016’da 9.978, 2017’de 10.786, 2018’de 10.797, 2019’da 10.845 kişinin öldüğünü, bu rakamın ocak-ağustos 2020’de 11.615 olduğunu kaydetti. 2020 rakamlarındaki yükselişe işaret eden Karaca sözlerini şöyle sürdürdü:
“Ortada vefat sayısı bakımından yükselen grafik var ama nedenini açıklayan yok. Kayıtlara dileyen herkes https://www.turkiye.gov.tr/ bursa-buyuksehir-belediyesi-vefat-sorgulama sayfasından ulaşabilir. Eskiden vefat nedeni yazılıyordu, şimdi o bölüm karartılmış durumda. Resmi kurumlar bilgi vermediği için bu rakamlara ulaşabilmek adına veri madenciliği yapılmak zorunda kalınıyor. Bursa İl Sağlık Müdürlüğü, yoğun bakım yatak doluluğundan günlük yapılan test sayılarına ve elbette ki vefatlara kadar her türlü veriyi Bursalılarla paylaşmalıdır. Bursa kamuoyu, karşı karşıya kaldığımız tablo konusunda resmi bilgilerle aydınlatılmalıdır.” Karaca, bu bilgilerin kamuoyu tarafından bilinmesinin, hem Covid-19 pandemi sürecinde salgınla etkin mücadele hem de insanların tedbir almaya teşvik etme anlamında yararlı olacağının altını çizerek sözlerini şöyle tamamladı:
“Son dönemdeki vefatlarda çoklu organ yetmezliği, zatüre, bulaşıcı hastalıklar gibi tanımlar yapılıyor. Öyle bir hale geldi ki, kalp krizinden vefatlarda bile Covid-19’dan ölüm raporu yazıldığı iddiaları konuşuluyor. O halde bu sorulara cevap almalıyız: Bursa’da 2020 ocak-ağustos döneminde kaç kişi bulaşıcı hastalık yüzünden vefat etmiştir? Bulaşıcı hastalıklar yüzünden 2018’de, 2019’da vefat var mıdır? Varsa kaç kişidir? Pandemi nedeniyle iş hayatındaki hareketlilik azalıp şehirlerarası yolcu trafiği de görece kısıtlandığından, trafik kazası ve hatta iş kazası gibi olaylar da azalmış olmasına karşın, vefat sayılarındaki artışı nasıl değerlendirmeliyiz? Sağlık Bakanlığı’nın bu konudaki görüşü nedir?”
|