DOLAR
32,3549
EURO
34,7693
ALTIN
2.395,98
BIST
10.208,65
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Yağmurlu
21°C
Bursa
21°C
Yağmurlu
Cuma Yağmurlu
16°C
Cumartesi Hafif Yağmurlu
18°C
Pazar Açık
20°C
Pazartesi Açık
23°C

Konut fiyatları ekimde de rekor kırmaya devam etti

Türkiye’de konut fiyatları Ekim ayında da artış gösterdi. KFE, ekimde bir önceki aya göre yüzde 3,8 artarak 1129,6 seviyesinde gerçekleşti.

Konut fiyatları ekimde de rekor kırmaya devam etti
A+
A-

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından açıklanan Ekim 2023 dönemine ilişkin Konut Fiyat Endeksi (KFE) verileri, Türkiye’de konut fiyatlarının Ekim ayında da artmaya devam ettiğini gösterdi.

KFE (2017=100), ekimde bir önceki aya göre yüzde 3,8 artarak 1129,6 seviyesinde gerçekleşti. KFE, ekimde yıllık bazda yüzde 86,5 artarken, bu dönemde reel yükseliş yüzde 15,4 oldu.

Üç büyük il için KFE değişimine bakıldığında, ekimde bir önceki aya göre İstanbul, Ankara ve İzmir’de sırasıyla yüzde 2,9, 4,7 ve 3,3’lük artış görüldü. Endeks değerleri geçen yılın aynı ayına göre ise İstanbul’da yüzde 74,4, Ankara’da yüzde 101,5 ve İzmir’de 80,1 yükseldi.

KFE’NİN ARTIŞ NEDENLERİ

Konut fiyatlarındaki artışın nedenleri arasında, artan talep ve sınırlı arzın yanı sıra, yüksek enflasyon ve faiz oranları da gösteriliyor.

Artan talep, özellikle büyük şehirlerde ve konut fiyatlarının daha düşük olduğu bölgelerde görülüyor. Sınırlı arz ise, yeni konut inşaatlarının azalmasından kaynaklanıyor.

Yüksek enflasyon ve faiz oranları da, konut fiyatlarının artmasına katkı sağlıyor. Enflasyon, konut fiyatlarının reel değerini düşürerek, yatırımcıların konutlara olan ilgisini artırıyor. Faiz oranlarının yüksek olması ise, konut kredisi maliyetlerini artırarak, konut alımını zorlaştırıyor.

KONUT FİYATLARININ GELECEKTEKİ BEKLENTİLERİ

Konut fiyatlarındaki artışın önümüzdeki dönemde de devam etmesi bekleniyor. Merkez Bankası’nın yaptığı tahminlere göre, KFE’nin 2023 yılı sonunda 1.200 seviyesine ulaşması bekleniyor.

Konut fiyatlarındaki artışın, özellikle dar gelirli aileleri olumsuz etkileyeceği tahmin ediliyor. Konut fiyatlarındaki artışın, enflasyon ve faiz oranları üzerinde de baskı yaratması bekleniyor.

ETİKETLER: ,