Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak

Konut piyasası durdu: Fiyatlar, yabancıya da pahalı gelmeye başladı

Konut piyasası durdu: Fiyatlar, yabancıya da pahalı gelmeye başladı
A+
A-

Konut fiyatlarında yaşanan sert yükseliş, konut yatırımının yabancılar açısından da cazibesini yitirmesine yol açıyor. Savaş koşulları sebebiyle ülkesinden kaçan Rus ve Ukraynalılar hariç bırakıldığında yabancıya yapılan konut satışındaki yıllık düşüş yüzde 40’ı buldu. Uzmanlar yatırımcıların rotasını Portekiz, İspanya, Yunanistan gibi ülkelere çevirebileceğini belirtiyor.

BloombergHT’den Begüm Nur Alkış’ın haberine göre; TSKB Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Makbule Yönel Maya, “Konut fiyatları çok arttı, 1 yıllık zaman zarfında 3 kat artış yaşandı. Bu ister istemez yabancılar için de bir artış. Konut fiyatlarındaki artış yabancılar için de bir motivasyon kaybına yol açıyor olabilir” açıklamasında bulundu.

İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizamettin Aşa savaşın etkisinin en çok kiralıklarda görüldüğünü belirtti. 

Son dönemde geneldeki bütün satışlarda bir düşüş olduğunu söyleyen Aşa, fiyatların alım gücünün üzerinde olduğunu belirtiyor. Bu durumun talepte de azalmaya yol açtığını belirten ve yoğun talep döneminin bittiğine işaret eden Aşa, “Satışları adet bazında ele almak lazım. Yüzdesel olarak bakmak yanıltıcı olabiliyor” dedi.

ETİKETLER: ,