DOLAR
32,3385
EURO
34,8303
ALTIN
2.392,85
BIST
10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Hafif Yağmurlu
15°C
Bursa
15°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Az Bulutlu
18°C
Pazar Açık
20°C
Pazartesi Açık
22°C
Salı Açık
25°C

Kronik stres, anksiyete ve depresyon için yeni bir tedavi: Soğuk duşlar

Kronik stres, anksiyete ve depresyon için yeni bir tedavi: Soğuk duşlar
A+
A-

Wim Hof Metod Eğitmeni Doruk Taraktaş: “Soğuk duşlarla stres tepkisini kontrol etmeyi öğreniyoruz”

Kronik stres, anksiyete ve depresyon, günümüzün en yaygın ruh sağlığı sorunları arasında yer alıyor. Bu sorunlar, iş ve sosyal yaşamı olumsuz etkileyerek kişilerin yaşam kalitesini düşürebiliyor.

Araştırmalar, soğuk su terapilerinin kronik stres, anksiyete ve depresyon semptomlarını azaltmaya yardımcı olabileceğini gösteriyor. Soğuk duşların, stres tepkisini kontrol etmeyi, dopamin, endorfin ve noradrenalin hormonlarının salgılanmasını artırarak ve kortizol hormonunun seviyesini düşürerek bu etkileri gösterdiği düşünülüyor.

Wim Hof Metod Eğitmeni Doruk Taraktaş, soğuk su terapilerinin anksiyete ve depresyon üzerindeki etkilerini şöyle açıklıyor:

“Düzenli soğuk duşlarla zihin ve beden, soğuk su içinde nefesini kontrol etmeyi dolayısıyla, stres tepkisini kontrol edebilmeyi öğreniyor ve egzersiz ediyor. Soğuk suya adapte olan beden, dopamin, endorfin ve noradrenalin hormonlarını salgılıyor. Bu hormonlar, kendimizi güçlü, mutlu ve sağlıklı hissettiriyor. Ayrıca, soğuk su stres hormonu kortizolün seviyesini düşürüyor. Soğuk duştan çıktığımız zaman, depresyon ve anksiyeteye neden olan düşünceler yerine başarmış olmanın harika hissiyatı geliyor. Stres seviyeleri azalıyor.”

Taraktaş, kronik stres, anksiyete ve depresyon için şu tavsiyelerde bulunuyor:

  • Bir uzmanla görüşmekten çekinmeyin.
  • İyi uyuyun. Uykusuzluk stres, depresyon ve anksiyetenizi arttırır.
  • Abur cubur yemeyin, diyetinize dikkat edin. Haftada 1-2 gün aralıklı su orucu yapın.
  • Mutlaka egzersiz ve spor yapın. Zihin beden sağlığı için çok önemli dopamin ve endorfin hormonlarını bolca salgılarsınız, stres hormonları seviyeleriniz azalır.
  • Meditasyon ve diğer farkındalık tekniklerini benimseyin. Özellikle nefes egzersizlerini hayatınıza ekleyin.

Soğuk duşların, anksiyete ve depresyon semptomlarını azaltmak için etkili bir yöntem olabileceğini gösteren bilimsel çalışmalar olsa da, bu konuda daha fazla araştırma yapılması gerekiyor. Soğuk duşlara başlamadan önce bir uzmana danışmak faydalı olacaktır.