DOLAR
32,2020
EURO
35,0069
ALTIN
2.504,53
BIST
10.643,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Az Bulutlu
28°C
Bursa
28°C
Az Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
27°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
25°C
Salı Açık
28°C
Çarşamba Az Bulutlu
22°C

Laboratuvarda üretilen kan ilk kez insanlara nakledildi

Laboratuvarda üretilen kan ilk kez insanlara nakledildi
A+
A-

İngiltere’de bilim insanları, kan hastalıkları için devrim niteliğinde bir çalışma yaptı. Araştırmacılar, akciğerlerden vücuda oksijen taşıyan kırmızı kan hücrelerini laboratuvarda üretti ve iki gönüllüye nakletti. Kök hücrelerden yetiştirilen kanın, uzun süre dayandığı ve yüksek performasa sahip olduğu aktarılırken, özellikle talesimi ve orak hücre hastalığı için büyük avantaj sağlayacağı kaydedildi.

Laboratuvarda yetiştirilen kırmızı kan hücreleri, orak hücre hastalığı ve talasemi hastaları için tedavilerde devrim yaratmaya yardımcı olabilecek dünyanın ilk klinik denemesinde gönüllülere nakledildi. Üretilen kan hücreleri, donörlerden alınan kök hücrelerden büyütüldü.

Bristol Üniversitesi’nden Prof. Dr. Ashley Toye, “Bu zorlu ve heyecan verici deneme, kök hücrelerden kan üretmek için büyük bir dönüm noktasını oluşturuyor. Kök hücrelerden üretilem ilk kan naklini gerçekleştirdi. Klinik denemenin sonunda hücrelerin ne kadar iyi performans gösterdiğini görmekten heyecan duyuyoruz” açıklamasını yaptı.

OLUMSUZ ETKİ GÖRÜLMEDİ

İngiltere Sağlık Ensititüleri (NHS) Kan ve Nakil Birimi e Bristol Üniversitesi tarafından ortaklaşa yürütülen Restore denemesinin bir parçası olarak şimdiye kadar iki sağlıklı gönüllüye laboratuvarda yetiştirilen kırmızı hücreleri nakledildi. Araştırmacılar şimdiye kadar nakil yapılan gönüllülerde hiçbir olumsuz etkiye rastlanmadığını açıkladı.

ETİKETLER: ,