DOLAR
32,2020
EURO
35,0069
ALTIN
2.504,53
BIST
10.643,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Az Bulutlu
24°C
Bursa
24°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
26°C
Pazar Hafif Yağmurlu
27°C
Pazartesi Açık
26°C
Salı Açık
28°C

Mardin mutfağını dünya tanıyacak

Mardin mutfağını dünya tanıyacak
A+
A-

Geçmişten günümüze birçok medeniyete ev sahipliği yapmış zengin Mardin mutfağının dünyaya tanıtımı için başlatılan Gastronomi ve Uygulama Merkezi projesi tamamlandı. 

Şehmus Edis
Mardin geçmişten günümüze Türk, Kürt, Arap, Süryani, Ermeni ve Çeçen gibi farklı medeniyet ve kültürlere ev sahipliği yapmış dağ ve Mezopotamya Ovası’ndan kaynaklı coğrafyanın getirdiği çeşitlilik, Mezopotamya ile Anadolu mutfağının karışımıyla zengin bir mutfak kültürüne oluşturuyor. Ancak tanıtım noktasında gerekli adımlar atılmaması yüzünden ülke ve dünya bu tatlardan uzak kalmıştı.

Bu kadim kültürün ülke ve dünyaya tanıtımı için Mardin Büyükşehir Belediyesi’nin yürüttüğü, Mardin Valiliği, Artuklu Üniversitesi ile Dicle Kalkınma Ajansı’nın destek verdiği Mardin Gastronomi Müzesi ve Uygulama Merkezi’nin proje süreci tamamlandı.

Proje onayından sonra kısa sürede çalışmalarına başlanacak Gastronomi Müzesi ve Uygulama Müzesi, UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağına dahil olan Mardin’in gastronomi alanında kurumsallaşmasını sağlayarak kentin turizm, sosyal, ekonomik ve istihdamının gelişmesine katkı sağlayacak.  

Proje kapsamında, kentte unutulmuş ya da unutulmaya yüz tutmuş mutfak kültürü üzerinde araştırmalar yapılacak. Yöresel yemeklerin tespiti, özgün standartlarının oluşturulması ve kayıt altına alınması sağlanarak bu alandaki altyapı oluşturulacak. Bu çalışma geçmişten günümüze Mardin mutfağının bir arşivi niteliğini taşıyacak. Böylelikle sahip olduğumuz bu miras gelecek kuşaklara aktarılacak.   

Mardin mutfağının bilinirliğinin arttırılması amacıyla yemek atölyeleri, gastronomi günleri ve festivali gerçekleştirilecek.