DOLAR
32,2020
EURO
35,0069
ALTIN
2.504,53
BIST
10.643,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Az Bulutlu
26°C
Bursa
26°C
Az Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
25°C
Pazartesi Az Bulutlu
26°C
Salı Açık
27°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
24°C

MHP Nilüfer: Gülümseyen Nilüfer’e yakışmayan rakamlar

A+
A-

Nilüfer Belediyesi’nin bütçesine ilişkin belediye harcamalarını tek tek incelediğini iddia eden Milliyetçi Hareket Partisi Nilüfer İlçe Başkanlığı, İlçe Başkanı Levent Karakoç imzasıyla gündeme bomba gibi düşen yazılı bir açıklama yayımladı.

Yayımlanan açıklamada ”Temmuz 2022 tarihli Nilüfer Belediye Meclisi oturumunda vermiş olduğumuz ve çeşitli müdürlükleri kapsayan yazılı önergemize verilen cevaplara istinaden önemli gördüğümüz bazı konuları Nilüfer Kamuoyuyla paylaşmak istiyoruz.” diyen Milliyetçi Hareket Partisi Nilüfer İlçe Başkanı Levent Karakoç 2023 tahmini bütçe öncesi 6 ayı içeren bütçe bilgilerini ele alarak belediyede yapılan harcamaları ve harcanan bütçeleri 7 maddede özetledi.

Başkan Karakoç açıklamasına ”Birçok mahallemizde asfalt ihtiyacı hat safhadayken 2022 yılı Ocak Haziran döneminde13 km gibi tartışmaya açık  asfalt kaplama işlemi yapılmıştır. 2022 yılının ilk 6 ayında yapılan kiralık araç sözleşmelerinin toplam bedeli yaklaşık olarak 31 milyon TL olup Nilüfer Belediye Başkanlığı Bütçesinin rantabl kullanılması doğrultusunda yüksek bir harcama olarak göze çarpmaktadır Bu esnada yine yazılı önerge ile sormuş olduğumuz kiralık araçlara harcanan akaryakıt tutarlarına verilen cevap ilk 6 ayda gerçekleşen rakam 10 milyon 887 bin 107 TL” ifadelerini kullandı.

Milliyetçi Hareket Partisi Nilüfer İlçe Başkanı Levent Karakoç açıklamasının geri kalanında şunları belirtti:

”2022 bütçesinde Ulaşım Müdürlüğü akaryakıt harcama bedeli 7 milyon TL olarak görülmüştür İlk 6 ayda harcama oranının yıllık ayrılan bütçe rakamına yüzde 50 artış göstermesi akaryakıt fiyatlarına gelen zam ile ilişkilendirilemeyeceği gibi araçların yerinde ve ihtiyaç doğrultusunda kullanılıp kullanılmadığı mutlaka sorgulanmalıdır. Bu değerler baz alındığında sene sonu ortaya çıkacak akaryakıt harcama oranı tahmini yüzde 300 olarak karşımıza çıkacaktır ki tarafımıza verilen cevap her yönüyle tartışmalı ve incelemeye açıktır.

78 araç kiralanmış

Ulaşım Müdürlüğü’ne sorduğumuz kiralık araç sayısı ve sözleşme bedelleri tarafımıza bildirildiği şekilde 1 Ocak 2022 – 30 Haziran 2024 tarihlerini kapsayacak şekilde 30 aylık olarak yapılmıştır. Sözleşme bedeli 29 milyon TL’dir. Yaklaşık 1 milyon 760 bin TL  olmak üzere 2 adet iş artışı yapılmıştır. Toplam 78 Adet Araç kiralanmıştır. 35 adet binek aracın müdürlüklere göre dağılımına baktığımızda özellikle özel kalem Müdürlüğüne tahsis edilen araç sayısının fazlalığı  göze çarpmaktadır. Ayrıca  göze çarpan bir diğer husus 1 adet binek aracın görev yeri ”danışman” olarak ifade edilmekte olup ayrıntının net olarak açıklanması gerekmektedir.

Nilüfer’de rekor ‘motivasyon’ harcaması

Ulaşım Müdürlüğünde bulunan minibüs kamyonet tipi araçların sosyal kültürel ve diğer ihtiyaçlarda kullanıldığını hoş görerek binek araç sayısının cevabını kamuoyunun takdirine bırakıyoruz Özel Kalem Müdürlüğü’nün ilk 6 ay bütçe gerçekleşme oranları incelendiğinde, “Kurum içi iletişim mekanizmasının geliştirilmesi Motivasyonu artırmaya yönelik etkinlikler ve sosyal organizasyon düzenlenmesi başlığında 2022 Bütçesi  400 bin TL iken ilk 6 ayda harcana  miktar 800 bin 238 TL dir.

Görülüyor ki İlk 6 ayda yıllık bütçenin  rakamı yüzde 100 artışla harcanmıştır Sormak gerekirse hangi etkinliklerle hangi motivasyonu gerçekleştirdiniz. Ayrıca etkinlik ve ağırlama hizmetlerinde ilk 6 ayda harcanan 1 milyon 58 bin 60 TL savurganlığın bir örneği olarak karşımıza çıkmaktadır. Çünkü 2022 Yılı için ayrılan rakam 900 bin TL dir.  İlk 6 ayda yıllık bütçenin tamamını harcandığı ve Bütçe Aşımına gidildiği görülmüştür.

Gülümseyen Nilüfer’e yakışmayan rakamlar

2022 Yılı ilk 6 Ayında Bütçe sorgulamasında gündeme getirdiğimiz yeşil alan miktarı cevabında belirtilen ”5 Adet Yeşil Alan Toplam Hisse Miktarı 124.93 metrekare” ifadesi ‘gülümseyen Nilüfer’e yakışmamaktadır.

Bütçede yer alan 50 milyon TL borçlanma isteğinin artacağı yadsınamaz bir gerçektir. Buradan yola çıkarak MHP Nilüfer İlçe Başkanlığı olarak ifade etmemiz gerekirse ;

Tasarruf tedbirlerinin çokça konuşulduğu , birçok belediyenin ek bütçe istediği bu dönemde yazılı, görsel işitsel ve dijital mecralara harcanan 4 milyon 260 bin TL’nin ilçemizin aciliyet arz eden Sosyal Hizmet ihtiyaçlarında değerlendirilmesi ön görülmeliydi Buna benzer bir çok Müdürlük Bütçeleri de aynı şekilde gündeme gelebilirdi Örneğin ;

Özel Kalem Basın ve Halkla ilişkiler ,Kültür Müdürlüğünün bütçelerinin yanında temsil tanıtım , ağırlama ,etkinlik kalemlerine ayrılan rakamlarının yatırım ve hizmet amaçlı Fen işleri Müdürlüğüne aktarılması daha faydalı olacaktır kanaatini taşımaktayız .Bazı müdürlüklerin 2022 Yılı Bütçe Rakamları bu vesile ile aşağıda gösterilmiştir.

Özel Kalem Müdürlüğü: 6.523.000 TL

Bilgi İşlem Müdürlüğü: 12.713.000 TL

Kültür Müdürlüğü: 7.935.000 TL

Tiyatro Müdürlüğü: 7.Y35.000 TL

Basın Yayın Müdürlüğü: 12.950.000 TL

ETİKETLER: