DOLAR
32,2240
EURO
34,7410
ALTIN
2.437,01
BIST
10.218,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Hafif Yağmurlu
15°C
Bursa
15°C
Hafif Yağmurlu
Pazartesi Az Bulutlu
18°C
Salı Az Bulutlu
20°C
Çarşamba Az Bulutlu
20°C
Perşembe Açık
23°C

Neuralink beyin çipi klinik deneyleri resmen başlıyor

Neuralink beyin çipi klinik deneyleri resmen başlıyor
A+
A-

ABD’li iş insanı Elon Musk, kendi şirketi Neuralink tarafından geliştirilen kablosuz beyin çipinin altı ay içinde insanlarda klinik deneylere başlamasını beklediğini söyledi. 

İnsanlar ve bilgisayarlar arasında bir veri iletim sistemi geliştirmek için Musk tarafından kurulan nöroteknoloji şirketi Neuralink, engelli hastaların yeniden hareket etmesini ve iletişim kurmasını sağlayabileceği beyin çipi arayüzleri üzerinde çalışıyor. 

Musk çarşamba günü yaptığı açıklamada, görme yetisini geri kazanmayı da hedeflediklerini belirtti. Keza insanlığın geleceğini yapay zeka ile insan beyninin birleştiği bir gelecekte gören Musk, saç telinden daha ince sicimlere bağlı elektrotlarla beynin sinyallerini çözme girişimi olarak adlandırılan “Neuralink” projesi ile yakın gelecekte konuşmaya ve dile bile gerek kalmayacağını iddia ediyor.

Neuralink projesinde ciddi adımlar atılıyor

Merkezi San Francisco’da bulunan Neuralink, insanlar üzerinde klinik deneylere başlamak için ABD Gıda ve İlaç Dairesi’nden (FDA) onay beklerken son yıllarda hayvanlar üzerinde testler yapıyor. Girişimci iş insanı, cihazla ilgili uzun süredir beklenen açıklaması sırasında “Cihazı insana yerleştirmeden önce son derece dikkatli olmak ve iyi çalışacağından emin olmak istiyoruz.” diye konuştu. 

Neuralink genel merkezinde yaklaşık üç saat süren sunumunda seçkin davetlilerden oluşan bir kalabalığa hitap eden Musk, şirketinin cihazı geliştirme hızına övgüde bulundu.  “İlk başta, özellikle de insanlar söz konusu olduğunda, ilerleme belki de acı verici derecede yavaş görünecek, ancak bunu paralel olarak ölçeklendirmek için her şeyi yapıyoruz. Yani ilerleme teoride hızlı olmalı.” diye konuştu. 

Oldukça iddialı ifadeler kullanan Musk, Neuralink cihazının hedeflediği ilk iki insan tipi uygulamasının görme yetisini geri kazandırmak ve bunu yapamayan insanlarda da kasların hareket etmesini sağlamak olacağını söyledi.  Musk, “Herhangi bir kişi hiç görme yetisine sahip olmamış olsa bile, örneğin doğuştan kör olsa bile, görme yetisini geri kazandırabileceğimize inanıyoruz.” dedi.

ETİKETLER: