Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Az Bulutlu
25°C
Bursa
25°C
Az Bulutlu
Cuma Parçalı Bulutlu
25°C
Cumartesi Az Bulutlu
24°C
Pazar Az Bulutlu
26°C
Pazartesi Açık
26°C

Odabaş’ın EYT açıklaması tepki çekti

Odabaş’ın EYT açıklaması tepki çekti
A+
A-

Türk Metal Sendikası Genel Başkan Yardımcısı Yusuf Ziya Odabaş, Zonguldak’ta yaptığı konuşmada EYT’lilere yönelik olumsuz ifadeler kullandı.

Türk Metal Sendikası Genel Başkan Yardımcısı Yusuf Ziya Odabaş’ın Zonguldak’ta bir otelde Erdemir personeline verdiği yemekte EYT (Emeklilikte Yaşa Takılanlar) konusunda kullandığı ifadeler tartışmalara neden oldu. Odabaş, yaklaşık bin kişinin katıldığı bu etkinlikte yaptığı konuşmada EYT’lilere karşı olumsuz bir dil kullandı.

Konuşmasında EYT meselesine değinen Odabaş, “Bu EYT mevzusu çıktı. Tabii biz değişik zamanlarda içerilere girdik, ulaşabildiğimiz arkadaşlara dedik ki, arkadaşlar, 2-3 bine yakın arkadaşımız bu EYT’den faydalanıyor. Erdemir’e zarar vermeden, işçi arkadaşlarımız bu süreci geçerken hem şirketimize hem sendikamızla beraber bu kurumu ayakta tutalım. Niye ayakta tutacağız? Çünkü bizler burada çalıştık, babalarımız çalıştı, Allah nasip edecek çocuklarımız çalışacak, bu kurum burada baki kalacak. Kalması için uğraşacağız. Emekli olmayın dedik, ama ne hikmetse bunu bir sitem olarak söylüyorum, EYT’yi cebine koyan arkadaşımızın g.tü başı oynamaya başladı” ifadelerini kullandı.

Bu sözler, sosyal medyada ve kamuoyunda büyük tepki çekti. EYT, Türkiye’de emeklilik yaşının yükseltilmesi sonucu emekli olamayan ve daha fazla çalışmak zorunda kalan kişileri temsil eden bir terimdir. Konu, ülkede emeklilik sistemi ve çalışma koşullarıyla ilgili uzun süredir tartışılan bir konudur. Bu nedenle Odabaş’ın EYT’lilere yönelik kullanmış olduğu ifadeler, birçok kişi tarafından hoş karşılanmadı.

Türk Metal Sendikası Genel Başkan Yardımcısı’nın bu açıklamaları, EYT konusundaki hassasiyeti ve işçi haklarını savunma göreviyle ilişkilendirilen bir isim olması nedeniyle daha fazla dikkat çekti. Odabaş’ın açıklamalarının ardından sosyal medya platformlarında ve haber sitelerinde çeşitli yorumlar ve eleştiriler yer aldı.

EYT, Türkiye’de hala çözülmeyi bekleyen bir sorun olarak gündemde kalmaya devam ediyor. Bu tür hassas konularda kamuoyunu bilinçlendirmek ve insanları daha iyi anlamak önemlidir. Emeklilik yaşının yükseltilmesi ve EYT konusu, Türkiye’deki işçi ve emekçi kesimleri için önemli bir mesele olmaya devam edecektir.